Депутат от Русия отговори на «емоционалната» реч на генералния секретар на НАТО

Депутатът от Държавната дума на Русия Слуцки напомни на генералния секретар на НАТО Столтенберг за бомбардировките над Белград

Депутат от Русия отговори на "емоционалната" реч на генералния секретар на НАТО

Депутатът от Държавната дума на Русия Леонид Слуцки коментира «необичайно емоционалното» поведение на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в своя  Telegram-канал по време на пресконференцията след заседанието на Съвета Русия-НАТО.

Коментирайки наказанието на норвежкия дипломат за позитивната роля на НАТО в събитията в Югославия през 1999 г., Слуцки припомни, че страната се е разпаднала в резултат на действията на Северноатлантическия алианс.

„Генералният секретар Йенс Столтенберг беше необичайно емоционален. … Особено когато заяви, моля ви се, че Алиансът е спасил живота на мирни жители в Югославия (очевидно чрез бомбардировките на Белград), а страната се е разпаднала в резултат на вътрешни противоречия“, написа Слуцки.

Освен това депутатът не се съгласи с твърдението на Столтенберг, че разширяването на НАТО не е акт на агресия, а е „разпространение на демокрацията“.

„Колективният Запад все още не приема достатъчно сериозно предложенията на Москва, които, извинете за откровеността, имат непосредствена проекция по въпросите на европейската сигурност“, заключи парламентаристът.

Заседанието на Съвета Русия-НАТО се проведе на 12 януари в централата на алианса в Брюксел и продължи около четири часа. Това е първото заседание на съвета от 2,5 години, инициирано от руска страна и организирано като продължение на преговорите за гаранции за сигурност между Русия и САЩ, които се проведоха на 9-10 януари в Женева.

По-рано руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко заяви, че Русия ще защити сигурността си с военни средства, ако политическите средства не успеят.

Петя Паликрушева