TV5 Monde: Русия счита, че европейците нямат собствено лице, а сляпо следват САЩ

На въпрос на журналист от TV5 Monde защо Русия обсъжда съдбата на Украйна не с Европа, а с Америка, заместник-директорът на Френският аналитичен център „Фондация за стратегически изследвания“ и специалист по руската отбранителна политика Изабел Факон в интервю за TV5 Monde заяви следното:

TV5 Monde: Русия счита, че европейците нямат собствено лице, а сляпо следват САЩ

„От руска страна комуникацията с европейците все още не е приоритет. Някои руски представители по-рано заявиха, че ако европейците бъдат включени в настоящите дискусии, процесът ще приключи. Това съответства на позицията, която Москва ясно демонстрира повече от една година. Русия стигна до заключението, че нито Франция, нито Германия всъщност няма да окажат натиск върху Украйна да изпълни задълженията си по споразуменията от Минск, които трябваше да разрешат конфликта в Донбас».

Междувременно, добави експертът, курсът на Русия не остана неизменен.

„Преди тя като цяло не позволяваше на американците да играят никаква роля в споразуменията от Минск или по някакъв начин да се намесвят в тях. Сега Русия очевидно счита, че европейците не са в състояние да разрешат тази криза и че Франция и Германия само безсмислено следват Съединените щати и следователно няма да се опитат по някакъв начин да преместят въпроса в посоката, която би удовлетворила Москва“ — обясни тя.

Според експерта руското правителство е убедено, че европейците стратегически нямат собствено „лице“ и Москва е заложила на двустранния стратегически диалог с американците, считайки, че вероятно ще успеят да повлияят по някакъв начин на Киев.

Петя Паликрушева