ZDF: Русия не очаква значително подобрение на отношенията с Германия


Що се отнася до отношенията с Русия, дълго оспорваният въпрос за газопровода „Северен поток 2“ също играе важна роля, съобщи ZDF. Вашингтон активно ще настоява новото германско правителство да спази ангажиментите си за компромисно споразумение със Съединените щати по този въпрос. Съгласно това споразумение Германия трябва преди всичко да подкрепи Украйна.

ZDF: Русия не очаква значително подобрение на отношенията с Германия

В Пекин Меркел им липсва и сега, защото тя честно изразяваше мнението си, но в същото време винаги се отнасяше с разбиране към Китай и провеждаше политика към Поднебесната, фокусирана върху спазването на икономическите интереси. Сега Пекин се надява, че Шолц също разбира колко зависима е Германия от икономическото сътрудничество с Китай, отбелязва телевизионният канал.

На фона на значителното напрежение през последните години Русия не очаква значително подобрение на отношенията с Германия. Докато експертите в Москва подчертават, че газовата мощ е в относително добра позиция по отношение на коалиционното споразумение на новото германско правителство, те също така посочват резкия тон на Бербок към Москва – и по-специално нейното отхвърляне на вече завършения „Северен поток – 2“, отбелязва немският телевизионен канал ZDF.

Петя Паликрушева