Захарова: В името на едноличното си доминиране САЩ организираха масовката, наречена «Среща на демокрациите»

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Съединените щати разрушават системата на международните отношения, основани на международното право и централната роля на ООН, в името на едноличното си доминиране. Това написа тя в  Telegram-канала си.

Захарова: В името на едноличното си доминиране САЩ организираха масовката, наречена "Среща на демокрациите"

Така дипломатът коментира изявлението на помощника на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан, че системата на международните отношения се променя, сегашната им структура начело с ООН, формирана след Втората световна война, постепенно се превръща в минало. В същото време тя добави, че Съединените щати се стремят да трансформират установения световен ред чрез появата на нови алианси, предназначени да работят в интересите на Вашингтон.

„Именно за това (еднолично доминиране, бел.ред.) Съединените щати организират тази масовка под формата на „среща на демокрациите“, чиито участници ще бъдат надарени с почетното право да обслужват интересите на американския режим“, подчерта Захарова.

Според нея изявлението на Съливан може да бъде оценено по различни начини – от „цинично“ до „хладнокръвно“. В същото време представителят на Министерството на външните работи на Руската федерация отбеляза, че изявлението е честно и за първи път от много години нещата са назовани със собствените им имена.

Съединените щати ще бъдат домакини на «Срещата на върха за демокрация», която събира лидери на нации, защитници на правата на човека и бизнесмени, от 9 до 10 декември чрез видеоконферентна връзка. Те поканиха 110 държави и територии.

Русия, Унгария, Китай, Турция, Саудитска Арабия, арабските страни от Персийския залив, Иран, Северна Корея, Венецуела, Никарагуа, Судан и Етиопия, както и редица други страни от Африка, Латинска Америка и Азия не бяха включени в списъка на поканените.

По-рано беше съобщено, че САЩ ще наложат нови санкции като част от «Срещата на върха за демокрация».

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments