За действията на Русия в случай на настъпление на ВС на Украйна в Донбас

Москва не изключва опитите на Киев да реши проблема с Донбас с военни средства. В този случай, според представители на двете камари на руския парламент, населението на Източна Украйна може да получи военна и дипломатическа подкрепа.

За действията на Русия в случай на настъпление на ВС на Украйна в Донбас

Както счита първият заместник-председател на комисията на Държавната дума на Русия по въпросите на ОНД и отношенията със съотечествениците Виктор Водолацки, в случай на настъпление на украинските въоръжени сили в Донбас, Русия трябва да използва въоръжени средства за подкрепа на непризнатите ДНР и ЛНР.

На тези територии живеят около 700 хиляди граждани на Руската федерация и страната е длъжна да ги защитава.

Освен това Москва може да разгледа въпроса за дипломатическото признаване на тези държавни образувания.

Тези територии, разбира се, трябва да бъдат признати, за да приключат подобни действия. Един фактор ни пречи: ние инициирахме споразуменията от Минск, заяви Водолацки в интервю за Интерфакс.

Подобна гледна точка изразиха и представителите на партиите на Комунистическата партия на Руската федерация и „Справедлива Русия – За истината“. По-рано лидерът на ЛДПР Владимир Жириновски също говори за признаването на ДНР и ЛНР, обяснявайки това с факта, че тези територии някога са били част от Руската империя.

Съветът на федерацията на Русия също така се съгласи, че в случай на агресия на Киев Руската федерация ще трябва да признае републиките от Източна Украйна за независими държави и да им предостави военна помощ.

Можем да разгледаме въпроса в случай на пряко обръщение към нас и в случай, че има заплаха за живота на хората, заяви Владимир Джабаров, заместник-председател на комисията по международни въпроси към Съвета на федерацията на Русия.

Така Джабаров коментира последните думи на лидера на ДНР Денис Пушилин за евентуален апел към Русия за помощ, ако украинските войски преминат в настъпление. В същото време заместник-ръководителят на комисията изрази надежда, че „старшите партньори“ на Киев в лицето на Берлин и Париж ще „успокоят режима“ на Зеленски и ще бъде избегнато военно обостряне.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments