WP: Путин постави ултиматум, ако Украйна влезе в НАТО, Русия тръгва в атака

The Washington Post: САЩ няма да приемат ултиматума на Путин

Преговорите между Путин и Байдън ще се проведат на фона на «безпрецедентно» влошаване на отношенията между Русия и САЩ, съобщава WP. Руският президент иска гаранции от Запада, че Украйна няма да влезе в НАТО. Но вместо тях, според автора, той ще получи предупреждение за «сериозни последици» в случай на война с Украйна. Някои читатели обаче заемат страната на Путин и напомнят за нарушеното обещание на НАТО да не се разширява на изток.

Превод от The Washington Post, САЩ:

WP: Путин постави ултиматум, ако Украйна влезе в НАТО, Русия тръгва в атака

Руските войски са съсредоточени на границата с Украйна и на този фон президентът Владимир Путин, по време на видеосрещата си с президента Байдън, насрочена за вторник, може да му постави ултиматум: дайте гаранции, че НАТО никога няма да включи Украйна в своя състав, в противен случай Русия може скоро да започне нападение срещу нея.

Кремъл обяви желанието си да получи писмени гаранции от Съединените щати и техните съюзници от НАТО, че алиансът няма да се движи на изток. Това се отнася както за приемането на нови членове, така и за разполагането на западни войски.

Преговорите ще се проведат в момент на безпрецедентно влошаване на руско-американските отношения, особено по отношение на Украйна. Белият дом заплашва Русия със «сериозни последици», ако започне военни действия срещу Киев. Предполага се, че това ще бъдат санкции, включително изключване на страната от световната финансова система.

Високопоставени американски и руски дипломати се обвиняват взаимно по време на преговорите по украинския проблем.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в понеделник, че Путин планира да представи руските предложения на Байдън. Той отбеляза, че се очакват «дълги и смислени преговори».

След срещата с държавния секретар Антъни Блинкен миналата седмица в Стокхолм, руският външен министър Сергей Лавров каза, че не иска да спекулира дали Западът ще откаже да разгледа (руските предложения).

«Според мен всички чуха президента Путин, разбраха, че нашите предложения са сериозни», каза Лавров.

Байдън обаче заяви в петък, че няма да признае никакви червени линии.

В понеделник американският президент трябва да говори с ключовите европейски съюзници, за да гарантира трайно единство и трансатлантическа солидарност преди преговорите. Това заяви високопоставен служител от администрацията на Байдън на брифинг за пресата в понеделник. Преди срещата между Путин и Байдън Блинкен ще разговаря с Владимир Зеленски, а Байдън ще проведе разговор с него след разговора с Путин.

Американският президент възнамерява да изясни на Путин наказанието, което САЩ и техните съюзници имат за Русия в случай на нахлуване.

В същото време той ще предложи дипломатически път, който взема предвид опасенията на Русия относно действията на НАТО, както и опасенията на САЩ и Европа относно дейността на Москва, каза служител от администрацията, който поиска да остане анонимен поради деликатността на дипломатическите въпроси.

В същото време той допълни, че писмените гаранции от Вашингтон, че Украйна няма да бъде приета в НАТО, са невъзможни. Според него САЩ смятат, че всяка суверенна държава трябва да има право самостоятелно да взема решения за своята сигурност.

«Не намираме за полезно да говорим за червени линии. Както каза президентът, ние няма да действаме в съответствие с тази логика, признавайки нечии червени линии», каза служителят.

Вашингтон се споразумя с европейските съюзници за мерки, които ще причинят «значителни и сериозни икономически щети» на Русия, ако Путин реши да продължи, каза служител на администрацията, без да уточнява повече детайли.

В случай на нападение, каза той, Съединените щати ще разширят помощта за Украйна и ще изпратят «допълнителни сили и средства» към съюзниците от НАТО на източния фланг на Европа. Вашингтон „планира разумно“, мислейки какво ще направят Съединените щати в случай на ескалация, за да опазят съюзниците от НАТО в безопасност, добавиха от администрацията.

Американският чиновник подчерта, че Белият дом не възнамерява да изпраща американски бойни части в Украйна в случай на руска инвазия.

„Съединените щати не искат да се окажат в ситуация, в която основата на нашите контрамерки ще бъде прякото използване на американска военна сила, а не комбинация от подкрепа за украинската армия, силни икономически контрамерки, значително увеличаване на помощта за Съюзници от НАТО и укрепване на техните бойни способности, за да се гарантира тяхната сигурност“, заяви служителят.

Русия твърди, че е заплашена.

Говорейки на разширеното заседание на колегиума на Министерството на външните работи през ноември, Путин каза:

„Западът се отнася повърхностно относно всички наши предупреждения и към нашите „червените линии“. В Черно море техните стратегически бомбардировачи летят само на 20 километра от руските граници».

Той също така предупреди срещу разполагането на системи за противоракетна отбрана на украинска територия, като припомни, че такива системи вече са разположени в Румъния и Полша. Путин каза, че това може да бъде нападателно оръжие, способно да достигне Москва за 10 минути.

Путин може да поиска от НАТО да прекрати всяко военно сътрудничество с Украйна, включително военни тренировки и учения, заяви експертът по Русия Становая.

Съединените щати доставят на Украйна военно оборудване, включително патрулни катери и ПТУРи Javelin. Администрацията на Байдън също така твърди, че търси начини за укрепване на военните способности за възпиране на източния фланг на НАТО.

Някои анализатори считат, че настояването на Кремъл към НАТО да предостави гаранции, които едва ли ще получи, а ако ги получи, няма да им се доверява особено, е само претекст за изпълнение на плановете, които Русия вече е пуснала в действие.

Коментари на читателите: 

Ipolitucs123

А нима не обещахме на Русия преди 20 години, че НАТО няма да се разширява на изток? Не нарушихме ли това обещание? Обещаха и го нарушиха.

David Great White North

В никакъв случай не съм фен на Путин, но съм съгласен, че има логика в думите му. Ако САЩ бяха разположени по същия начин като Русия, те не биха искали да живеят заобиколени от враждебни страни. Предложете на Путин ефективни гаранции в това отношение и напрежението в този регион ще намалее.

KR Cali toAZ

Някой казва, че величието на Русия е само в мозъка на Путин и че американският президент не бива да позволява да бъде унижаван.

Да, разбира се. Това е едната гледна точка. Ето какво мисля аз. Ако беше така, как толкова бедна страна с толкова лош лидер успя да предприеме мощни кибератаки срещу Съединените щати, спирайки доставките на бензин за източното крайбрежие? Как можа тя да проникне в компютрите на Националния комитет на Демократическата партия, да повлияе значително на изборите и още по-лошо, да посее раздор у нас и да се държи четири години с бившия ни президент като домашно кученце?

Време е да спрем да мислим за себе си като за изключителната страна, разположена на хълма. Време е да разберем колко ниско сме паднали заради собствената си арогантност и заразата, която ни разяжда отвътре.

R Middleton

Доктрината Блинкен? Украйна като сфера на американското влияние? Какво е това, ако не имперски експанзионизъм?

Източник: https://www.washingtonpost.com/world/europe/biden-putin-meeting-nato-ukraine/2021/12/06/71225812-5677-11ec-8396-5552bef55c3c_story.html

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments