В какво се разминава политиката на Меркел и Шолц

Шолц трябва да предприеме първото си пътуване зад граница като нов канцлер на Германия в петък, съобщи ZDF. От този момент нататък ще стане ясно дали той ще продължи линията на Меркел на международната арена или все пак ще направи нещо по свой начин. В чужбина това се следи внимателно, отбелязва изданието.

В какво се разминава политиката на Меркел и Шолц

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън продължава да залага на силна Германия, която ще поеме отговорността в ЕС, НАТО и международната общност. Вашингтон настоява за конфронтационно третиране на своя стратегически съперник Китай, докато правителството на Меркел се застъпваше по-скоро за диалог и добри търговски отношения. Същото важи и за бъдещите отношения с Русия, отбелязва ZDF.

Движението на руските войски по украинската граница сега предизвиква особено безпокойство на Запад. Вашингтон избра курс на заплахи със строги санкции, за да държи под контрол възможните военни амбиции на Русия. В това начинание правителството на САЩ също се нуждае от подкрепата на Германия и ЕС, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments