The Sun: «Смъртоносният» съюз между Русия и КНР ще унищожи САЩ

Новият «смъртоносен» съюз между Руската федерация и КНР е в състояние да унищожи статута на САЩ като водеща световна суперсила и планетарен хегемон, ако Москва и Пекин искат да ликвидират арогантността на Вашингтон. Това сподели експертът Изабел Сокинс от обществото Хенри Джаксън (HJS, Лондон), специализирана за Русия, според британското издание The Sun.

The Sun: "Смъртоносният" съюз между Русия и КНР ще унищожи САЩ

Обединяването на силите между руснаците и китайци „може да има потенциално катастрофални последици“ за Запада. На 23 ноември Русия обяви, че е засилила военното си сътрудничество с Китай поради заплахи от западните страни. Отношенията между Запада и Руската федерация сериозно се влошиха заради конфликта в Донбас и миграционната криза на беларуско-полската граница.

«Участието на Китай в този съюз е смъртоносен резултат от политиката на Запада. Това ще означава, че позицията на Америка в света ще бъде напълно унищожена», уточни специалистът.

Тя поясни, че когато Москва и Пекин започнат сериозно да работят заедно, тогава във Вашингтон ще започне «абсолютна паника». Освен това САЩ не могат да повлияят на това, тъй като Китай е във възход и неговият авторитет в света расте. Тя не се съмнява, че КНР и Руската федерация ще си сътрудничат. И двете сили са под натиск от западните страни и това ги тревожи, а и ги сближава.

«Това е наистина ужасна перспектива. Те (Русия и Китай – бел.ред.) не считат, че Америка заслужава правото да остане глобален играч», подчерта тя.

Сокинс добавя, че репутацията на президента на САЩ Джо Байдън е била подкопана от случилото се в Афганистан. Сега много хора не вярват на Вашингтон, особено „когато става дума за военна намеса“. Авторката обръща внимание на факта, че последствията от съюза на Руската федерация и КНР за Европейския съюз, Великобритания и Европа като цяло ще бъдат още по-печални.

«Това е ужасно за Обединеното кралство. Ние сме много по-близо до границата с Руската федерация, отколкото със САЩ. Ние сме много, много близо до Москва», посочи тя.

«Вашингтон не може да се бори сам срещу Русия и Китай. Следователно, ако Москва и Пекин ударят Съединените щати, тогава Лондон ще трябва да се намеси.

Европа ще бъде обхваната от случващото се. Трябва да сме сигурни, че сме готови за подобно развитие на събитията. Трябва да сме нащрек. Америка ще има нужда от западни партньори и мисля, че един от първите хора, към които ще се обърнат, ще бъдем ние, обобщи британката.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments