Русия: Изявлението на украинските въоръжени сили за Донбас трябва да се анулира

Киев е длъжен официално да дезавуира изявленията на ръководството на въоръжените сили на Украйна за възможността за нарушаване на примирието в Донбас, заяви постоянният представител на Русия в контактната група Борис Гризлов след среща, проведена в сряда.

Русия: Изявлението на украинските въоръжени сили за Донбас трябва да се анулира

Според Гризлов представителите на Украйна не са могли да дадат окончателен отговор на предложението, което властите в Киев официално дезавуираха като противоречащи на споразуменията изявления на главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужни и командващия операцията в Донбас Александър Павлюк, че на украинските военни е разрешено да откриват огън по свое усмотрение.

Гризлов каза още, че Киев отказва да съгласува с ДНР и ЛНР спецификата на бъдещия статут на Донбас.

„В нарушение на преките инструкции на Минските споразумения, Украйна отказва да обсъди с Донецк и Луганск спецификата на бъдещия статут на Донбас от седем години и не разкрива позицията си по този въпрос“, заяви представителят на Русия пред журналисти.

Според него «непостигането на съответните споразумения е основната причина за липсата на напредък в регулирането».

Гризлов обобщи, че Украйна не е готова да потвърди връщането си към участие в координационния механизъм за предотвратяване на ескалацията в Донбас.

„Освен това представителите на Украйна не бяха готови да потвърдят връщането към участие в координационния механизъм, договорен на 22 юли 2020 г. за да се предотврати ескалацията на престрелките“, каза той.

По-рано в Донбас влязоха в сила допълнителни мерки за гарантиране на прекратяването на огъня. Тези мерки предполагат пълна забрана за стрелба, поставяне на оръжие в и в близост до населени места, настъпателни, разузнавателни и саботажни действия.

Забранява се и инженерното оборудване на позициите и използването на дронове от страните в конфликта в близост до линията на съприкосновение. Освен това мерките предвиждат дисциплинарна отговорност за нарушаване на примирието.

Заповедите за прекратяване на огъня, съдържащи мерки за поддържането му, трябва да са в сила до пълното разрешаване на конфликта.

Стрелбите обаче не спират, в ДНР заявиха, че украинската страна обстрелва жилищни квартали с тежка артилерия.

Москва многократно заявява, че Киев не изпълнява Минските споразумения и отлага преговорите за разрешаване на конфликта, а на този фон НАТО прехвърля оборудване до границите на Русия.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments