Полски експерт: Без много щети за бюджета Русия може да спре износа на газ


Използването на прекъсванията на доставките на газ за политически цели не е особено скъпо и в същото време ефективно, така че Русия може да си позволи подобна стъпка спокойно, сигурен е полският експерт Мариуш Маршалковски. В портала Biznes Alert той споделя, че природният газ е много проблемна суровина по отношение на съхранението, така че запасите му през зимата, например в Полша, стигат само за 30 дни.

Полски експерт: Без много щети за бюджета Русия може да спре износа на газ

„Природният газ е много по-прост инструмент от политическа гледна точка. Ако доставките бъдат прекъснати, недостигът на газ става забележим по-бързо и вреди на домакинствата, особено на тези, които използват газ за отопление на сградите си“, обяснява Мариуш Маршалковски, редактор на портала Biznes Alert.

Експертът обръща внимание на факта, че прекратяването на доставките на газ причинява повече щети на вносителите, отколкото в случай на недостиг на петрол, следователно за Русия това са незначителни загуби за бюджета като цяло. Като втора причина за използването на природния газ в политиката той посочва проблемния характер на съхранението на газ.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments