Кулеба: Киев е готов на взаимни отстъпки с Москва

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви пред телевизионния канал Sky News при какви условия Киев ще направи отстъпки на Москва.

Кулеба: Киев е готов на взаимни отстъпки с Москва

„Ние подхождаме към въпроса конструктивно и сме готови да направим отстъпки, но само при взаимни отстъпки от страна на Русия. В същото време няма да отстъпим по въпроси, които са фундаментални за развитието на украинската държава“, каза Кулеба.

Той посочи въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция като основни.

Министърът нарече нелегитимни исканията на Русия за отказ на Украйна от собствената й външна политика, координацията с Москва на процеса на интеграцията в НАТО или отказа на Киев да влезе във военния алианс.

Кулеба призова западните страни да обмислят колко далеч ще трябва да стигнат, като правят отстъпки на Москва, ако те изберат този път за сдържане на Русия.

Той добави, че в случай на война между Русия и Украйна западните партньори на Киев преговарят за «всеобхватен пакет от мерки за сдържане» на Москва, включително «безпрецедентни санкции», които биха довели до «катастрофа за руската икономика».

Президентът на САЩ Джо Байдън, след разговор с руския си колега Владимир Путин, обеща скорощна среща между Русия и страните от НАТО. По време на разговорите Москва ще може да обсъди опасенията си относно разширяването на алианса на Изток. По-рано Путин заяви, че Москва иска да получи надеждни правни гаранции, че НАТО няма да разположи своите ударни оръжия близо до границите на Руската федерация.

Петя Паликрушева