CNN: САЩ няма да налагат санкции срещу руския енергиен сектор

САЩ едва ли ще наложат санкции на руските енергийни компании в случай на военен конфликт между Москва и Киев. Това съобщи CNN, позовавайки се на източници от правителствените структури на САЩ.

CNN: САЩ няма да налагат санкции срещу руския енергиен сектор

Събеседникът на тв канала заяви, че администрацията е подготвила набор от санкции, като последното средство от този набор е енергетиката. Той уточни, че на първия етап санкциите няма да се отнасят за руските енергийни компании.

Чиновникът отбелязва, че рейтингът на одобрението на президента на САЩ Джо Байдън е тясно свързан с цените на енергоресурсите за американските потребители. Строгите санкции срещу руски компании в петролния и газовия сектор могат да доведат до по-високи цени на бензина в САЩ, уточнява той.

Експерти предупреждават, че отказът от строги мерки срещу руския енергиен сектор, които могат да повлияят на световните петролни пазари и цени, може да означава, че санкциите няма да бъдат достатъчно силни, за да сдържат Путин да атакува Украйна.

По-рано стана известно, че новите санкции на САЩ срещу Русия могат да засегнат «обкръжението на Путин» и енергийните компании, както и да предполагат изключване на Русия от SWIFT.

Понастоящем властите обмислят „широк набор от санкции срещу Русия, предназначени да възпират руския президент Владимир Путин да нахлуе в Украйна“.

Преди това заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд заяви, че в случай на руска «инвазия» в Украйна Москва ще бъде изправена пред пълна изолация от световната финансова система.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments