WP: Защо Русия и Украйна предизвикват такова безпокойство в ЦРУ

WP: защо Русия и Украйна предизвикват такова безпокойство в ЦРУ

ЦРУ е загрижено, че Русия придвижва войски към украинската граница. Опасността е, че Кремъл има свои тайни планове да ги използва. Потенциалната зона на конфликт е по-широка от Донбас и Крим. Написаното е от Дейвид Игнатиъс на страниците на The Washington Post. Читателите са единодушни: Съединените щати не трябва да се намесват.

(Редакцията НЕ споделя написаното от автора за Русия, само информира читателите си за дъното, до което е достигнал авторът, бел.ред.)

Превод от The Washington Post, САЩ: 

WP: Защо Русия и Украйна предизвикват такова безпокойство в ЦРУ

През октомври ЦРУ откри нещо наистина плашещо. Русия разполагаше войски на украинската граница и, за разлика от предишните концентрации на сили и средства, подготвяше тайни планове за тяхното използване.

Ръководството беше разтревожено и от факта, че потенциална конфликтна зона този път беше не само ивицата земя в Източна Украйна, която беше окупирана от проруските сепаратисти и до която руските войски се приближиха през април, но и много по-широка територия. ЦРУ, а след това и правителството на САЩ, алармираха.

Съобщенията за струпването на руската групировка започнаха да пристигат в най-неподходящия момент. Президентът Байдън се стремеше да подобри отношенията си с Москва след срещата си през юни в Женева с руския президент Владимир Путин. Изглежда, че руснаците отговаряха по същия начин, като се включиха в диалог относно киберсигурността и стратегическата стабилност. Администрацията сигнализира, че подкрепя дипломатическа сделка в Украйна, която да даде на Путин много от това, което той иска.

През целия ноември напрежението продължи да нараства.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс отлетя набързо до Москва по-рано този месец, за да предупреди руснаците, че нахлуването в Украйна ще унищожи руската икономика и ще унищожи всички надежди за помирение със Запада. Но Путин изглежда не искаше да чуе нищо. Струпването на руската групировка продължи, придружено от дръзка реторика.

Започна декември, а този месец администрацията на Байдън следва така наречената „двойна стратегия“. За да ограничи руската агресия, държавният секретар Антъни Блинкен ще се срещне със съюзниците от НАТО в Латвия в сряда, за да сподели изводите на американското разузнаване и да обсъди съвместните военни планове за увеличаване на разходите на Русия в случай на инвазия. В същото време Белият дом продължава диалога на високо ниво с Москва, който може да доведе до виртуална или лична среща между Байдън и Путин в края на годината.

Русия не се предаде.

Сега тя има почти 100 000-членна групировка на границата и служителите на администрацията считат, че скоро тази цифра ще се увеличи още повече. Докато НАТО се подготвя за извънредни ситуации, Русия се хвали със своя «неразрушим» военен съюз с Пекин. Путин говори за неразривната връзка между Москва и Киев почти по същия начин, по който китайските лидери настояват за обединение с Тайван.

Путин изложи аргументите си за война през юли в силно емоционална статия, заявявайки, че Украйна и Русия са единно цяло.

Путин обича да играе интелектуална игра със Запада.

Той последователно увеличава и намалява напрежението, изпраща войски на фронта, а след това обвинява Америка, че го е провокирала. А агентите му разпространяват слухове за заговор в Киев. Той настоява за отстъпки от украинския президент Владимир Зеленски; и когато Зеленски се обръща към лидерите на Израел и Франция, за да изложи своя аргумент, той се отвръща от него с презрение, наричайки го слабак. Бивш служител на ЦРУ, който е запознат с Украйна, обяснява, че Путин „смечкава ударите си, като уморява Украйна и отвлича вниманието на властите“.

Блинкен в сряда със сигурност ще предупреди съюзниците от НАТО, че Путин подготвя хитър ход. Той невярно ще твърди, че проруските сили са били атакувани в Украйна и това ще бъде извинение за него да предприеме действия. Миналия месец Блинкен каза, че Путин вече е правил подобни фалшиви изявления през 2014 г., когато нахлу в Украйна, и твърди, че те са неразделна част от неговия сценарий.

Руският лидер иска Америка да го вземе насериозно. Той също така иска да се оправдае за унижението на Русия след краха на комунизма.

„Всъщност Путин е враждебен към Съединените щати“, обяснява бившият посланик в Киев Уилям Б. Тейлър.

«Той иска да дразни Америка по всякакъв начин.»

Общественото мнение, както в Украйна, така и в Русия, може би е най-големият проблем за Путин. Каквото и да казва Путин за мистичното единство на Киев и Москва, народите на двете страни не искат конфликт.

Путин е популярен в Русия.

През октомври рейтингът му на одобрение беше 67%, според Левада център (в Русия се смята за иноагент — бел.ред.). Но през май центърът проведе друго допитване, което показа, че броят на хората, които се противопоставят на участието на Русия във войната в Украйна, е точно същият като броя на онези, които са за руската намеса. Само 16% от анкетираните казаха, че войната в Украйна ще засили доверието към Путин. 31% казаха, че това ще предизвика разочарование.

Автор: Дейвид Игнатиус

Коментари на читателите: 

Creeus

САЩ нe трябва да се намесват.

Mark Thomason

«Северен поток 2» ще лиши украинския военен бюджет от милиарди. Нашите неокони винаги се нуждаят от война. Или поне слухове за война. Това е земята на лъжите на Виктория Нюланд, а на наша страна са открити неонацисти. Всичко това за Русия са лъжи. Не бива да позволяваме на ястребите да ни въвлекат в това.

Andrew Clifford

Тази статия е силно политизирана писаница на Игнатиъс и Washington Post. Този журналист и това издание дължат всичко на политическия елит във Вашингтон. Следователно статията има за цел да подведе хората за Украйна. Не е предназначена да позволи на читателите да разберат истината.

Русия се опитва да попречи на САЩ и НАТО да направят гигантска военна база от Украйна, което ще отслаби националната сигурност на Руската федерация. Украйна има дълга граница с Русия. За Русия този конфликт е еквивалентен на кубинската ракетна криза.

Американските медии отказват да информират читателя какъв е залогът на Русия в този конфликт. Те също така отказват да обяснят на читателя причините, поради които Русия се готви за война.

Източник: https://www.washingtonpost.com/opinions/2021/11/30/why-cia-worried-russia-ukraine/

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

(Редакцията НЕ споделя написаното от автора за Русия, само информира читателите си за дъното, до което е достигнал авторът, бел.ред.)