TNI: Ще се опита ли Русия да вземе рухналия в морето F-35

The National Interest: Русия ще се опита да стигне до рухналия в морето F-35

Няма никакви признаци, че руски подводници препускат към подводния гроб на F-35. Но авторът на The National Interest счита Москва за „заплаха“ и припомня история от Студената война. През септември 1976 г. СССР, очевидно, е стигнал до F-14 Tomcat, който се разби от самолетоносача «Джон Ф. Кенеди».

Превод от The National Interest , САЩ:

TNI: Ще се опита ли Русия да вземе рухналия в морето F-35

Само преди няколко седмици британският невидим-изтребител F-35B Lightning II се разби в Средиземно море, докато излиташе от британския самолетоносач Queen Elizabeth.

В тази връзка западните съюзници се надяват, че останките от самолета могат да бъдат вдигнати, преди руските подводници да ги достигнат, за да не се изгуби модерното технологично ноу-хау на изтребителите от пето поколение.

Според The ​​EurAsian Times, американският бригаден генерал Саймън Доран е заявил:

„Не сме притеснени, защото в момента работим върху решението на този проблем. Когато самолет от този вид едва бе рухнал, имаше причина за безпокойство. Но пилотът е в безопасност и това е най-важното».

Ще бъде ли възможно да се открият новите технологии?

F-35 е потресаващ изтребител, но както отбеляза авиационният анализатор Мигел Мирандра от Aviation Geek Club,

„Наистина няма много какво да се научи, защото руснаците вече имат технологията“.

„F-35B се разби? Руснаците вече ясно знаят на какво е способен“, отбеляза експертът.

„Няма достоверни признаци, че руските подводници препускат към гроба на подводницата F-35 в Средиземно море, но твърденията на НАТО, че това е така, могат да съживят истерията от миналото относно руските подводници и заплахата, която те представляват“, счита американски политолог от Москва Андрей Корибко.

Ловът на F-14

Инцидентът напомня за времето, когато Съветите се опитаха да достигнат до F-14 Tomcat, който се разби от самолетоносача «Джон Кенеди» през септември 1976 г.

„По това време «Джон Кенеди» беше край бреговете на Скапа Флоу (на Оркнейските острови в Шотландия). Не е толкова далеч от съветския заден двор, така че те имаха добро прикритие, за да се опитат да вземат самолета под прикритието на редовен риболов», спомня си авиационния експерт Арън Оутрам в Quora.

„Въпреки това, с всичките си операции в тази област, Съветите не успяха — и се върнаха в руските води. Веднага след като шумът утихна, ВМС на САЩ изпрати своя коз — научната играчка на адмирал Риковър NR-1 — ядрена изследователска подводница, идеално пригодена за този вид мисия. Благодарение на ядрената инсталация NR-1 екипажът имаше достатъчно време да огледа местопроизшествието и задълбочено да разбере какво са имали време да направят Съветите“, добави той.

„В крайна сметка останките на самолета бяха открити и екипажът на NR-1 установи, че Съветите наистина са свършили добра работа там: фюзелажът бе силно разбит и оплетен в риболовни мрежи, каквито по принцип не би трябвало да има там».

Автор: Итен Ким Лисер — научен и технически редактор от щата Вашингтон, бивш служител на Google, The Korea Herald, Lincoln Journal Star, AsianWeek и Arirang TV

Източник:https://nationalinterest.org/blog/buzz/will-russian-subs-try-recover-crashed-f-35b-stealth-jet-197296

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front