САЩ продадоха заграбения ирански петрол за 26,7 млн долара

Американските власти продадоха петрола, конфискуван от американския флот от Иран в Арабско море за общо 26,7 милиона долара, предаде ТАСС, позовавайки се на Министерството на правосъдието на САЩ.

САЩ продадоха заграбения ирански петрол за 26,7 млн долара

„Съгласно решението на съда иззетият петрол е продаден. Общите приходи са 26,7 милиона долара. Те могат да бъдат насочени към Американския фонд за подпомагане на жертвите на тероризма“, заявиха от Министерството на правосъдието.

Отбелязва се, че обемът на продадения петрол възлиза на 1,1 милиона барела. Министерството не уточни кога САЩ са завзели танкери с ирански петрол. Те само отбелязаха, че петролът е бил разтоварен от четири танкера, пътуващи за Венецуела.

През лятото се съобщи, че САЩ са получили 100 милиона долара за продажбата на около 2 милиона барела петрол, които САЩ иззеха от задържания през февруари танкер Achilleas, който беше заподозрян в транспортиране на ирански петрол.

Танкер под либерийски флаг беше задържан край бреговете на Фуджейра в Обединените арабски емирства в началото на февруари. По-късно Achilleas бе прехвърлен в Хюстън, Тексас. Според американски следователи петролът е принадлежал на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР), елитна част от иранската армия, и е бил предназначен за продажба на Китай. Съединените щати считат КСИР  за терористична организация.

Петя Паликрушева