Ouest-France: Лидерите на пет страни от Запада заявиха решимостта си да защитават суверенитета на Украйна


В навечерието на видеосрещата на върха между Путин и Байдън лидерите на Германия, САЩ, Франция, Италия и Великобритания проведоха телефонни разговори, по време на които се съгласиха да защитават суверенитета на Киев, съобщава Ouest-France. Също така участниците в срещата обещаха да поддържат мира в Европа на фона на вероятно руско нападение срещу Украйна и призоваха за възобновяване на преговорите в нормандския формат.

Предвид „напрежението между Русия и Украйна“, лидерите на Германия, САЩ, Франция, Италия и Обединеното кралство „изразиха своята решимост да уважават суверенитета на Киев“, се казва в официално изявление на Елисейския дворец, цитирано от Ouest-France.

Ouest-France: Лидерите на пет страни от Запада заявиха решимостта си да защитават суверенитета на Украйна

В резултат на телефонни разговори петте европейски държави също «обещаха да действат за поддържане на мира и сигурността в Европа», докато Русия е обвинена в подготовка на нападение срещу съседна държава. Според френското прессъобщение участниците в срещата припомниха също, че Русия трябва да възобнови преговорите с Украйна в рамките на Нормандската група под егидата на Франция и Германия, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments