Le Monde: „Превърнаха добрия колеж в гето“ – опитът да се добави социално разнообразие към френското училище се превърна в провал

Политиката за разширяване на социалното разнообразие в училищата доведе до превръщането на престижния колеж в град Ним в учебно заведение, което трябва да се избягва, пише le Monde. Както съобщава вестникът, неотдавна училителите от училището излязоха на протест срещу липсата на средства, но истинската причина за недоволството беше провалът на проекта за привличане на деца от бедни райони в техния колеж. Според училищния персонал и местните жители вместо желаното разнообразие властите са получили институция, наподобяваща гето.

Le Monde: „Превърнаха добрия колеж в гето“ – опитът да се добави социално разнообразие към френското училище се превърна в провал

На 3 декември учители от гимназията «Жул Верн» в Ним организираха протест срещу продължаващата липса на средства, пише Le Monde. Капката, която преля чашата на търпението, беше повредата на парното през март тази година, поради което температурата в помещенията не се повиши над 14°C. Поради липсата на средства някои практически дейности по научните дисциплини не могат да се извършват, а преподавателите трябва да работят без необходимите материали или да ги купуват за своя сметка.

Този протест обаче е резултат от по-дълбоката загриженост, която родителите вече не крият. Според вестника, разположен между центъра на града и два бедни района, училището през 2018 г. се е превърнало в една от институциите, чиито правила за прием са претърпели значителни промени. Причината е амбициозната политика на властите на департамемнта, насочена към осигуряване на по-голямо социално разнообразие в образователните институции, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева