Корупцията — това е самата капиталистическа система!

КОРУПЦИЯТА — ТОВА Е САМАТА БУРЖОАЗНО-
КАПИТАЛИСТИЧЕСКА СИСТЕМА!
Корупцията - това е самата капиталистическа система!
И не само корупцията, но и редица други негативи на днешния строй, които в началото на демокрацията ни изглеждаха като „преходни недостатъци”, ала сетне се оказа, че това са доминантните черти на капитализма.

Това е горчивата истина, независимо от всички приспивни песни за «равноправие», «общество на благополучието», «правова държава», «равен старт», които пеят трубадурите на дясната пропаганда. В действителност капитализмът винаги се е крепял и ще продължи да се крепи върху два жестоки афоризма:

«Човек за човека е вълк!»;
«Значиш, колкото имаш!»;
«Тикни слабия!»;
«Корист — това звучи добре!»

И трябва да си признаем, че друго не може да бъде, защото иначе капитализмът няма да бъде капитализъм.

Останалото е димна завеса, пропаганда и лъжи, поднесени като истини. Особено митът за „социалните асансьори” на буржоазната демокрация, които уж позволяват на всеки пълноценен гражданин да се изкачи по социалната пирамида, ако притежава необходимите за това качества.

На практика обаче корупцията у нас блокира тази възможност и по въпросните „социални асансьори” се изкачват само хора от определени кръгове, кланове и фамилии. Разни „калинки”.

За останалите – сори.

Раждаш се беден – умираш общ работник.

И дори да завършиш висше образование, това не ти гарантира, че няма да се редиш по опашките на отчаянието в бюрата за безработни.
И пак умираш общ работник.

Това е капитализмът. Това е корупцията.

Николай Александров