Читателите на WP: «След разговора с Байдън Путин ще разбере, че в Белия дом стои глупак»

Читателите на The Washington Post считат, че Русия не може да допусне появата на враждебни сили по границите си

Във вторник се проведоха преговори между Путин и Байдън чрез видеовръзка, по време на които, наред с други неща, трябваше да се реши съдбата на Украйна, пише The Washington Post. Читателите на изданието се надяват, че диалогът ще протече по конструктивен начин, а Белият дом ще осъзнае, че «мини-ядрена война» е невъзможна.

Превод от The Washington Post , САЩ: 

Читателите на WP: "След разговора с Байдън Путин ще разбере, че в Белия дом стои глупак"

Придвижването на руските войски близо до украинската граница предизвика спекулации за вероятно нападение. Тъй като руските сили, заедно с танкове и артилерия, са съсредоточени на четири места, американското разузнаване счита, че Кремъл планира да нахлуе на територията на съседната държава от няколко посоки наведнъж и с участието на до 175 хиляди войници, според Washington Post. Източници твърдят, че офанзивата може да започне още през януари следващата година.

Тази зловеща заплаха от пълномащабна война в Европа хвърли сянка върху виртуалната среща между президента Байдън и руския президент Владимир Путин във вторник, 7 декември. Въпреки че виртуалната среща на върха беше обявена едва през уикенда, служители на Кремъл подчертаха, че проблемите в отношенията назряват от известно време.

„Сега имаме толкова огромни авгиеви обори в нашите двустранни отношения, че едва ли е възможно да ги изчистим така за няколко часа разговор“, каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в интервю за Първи канал.

Позицията на Русия по отношение на Украйна се основава на политически прагматизъм.

Путин даде да се разбере, че Украйна е част от сферата на влияние на Русия и той залага, че Кремъл е много по-загрижен за съдбата на тази съседна държава, отколкото САЩ.

Вашингтон заплашва със санкции, но за мнозина в Москва това не означава нищо: вече има огромен брой санкции срещу Русия и тя вече се е подготвила за нови изпитания. Путин разбира, че след като се играе подобна игра, всичко трябва да бъде добре изчислено.

Моите колеги Изабел Хуршудян и Пол Соне съобщават, че се очаква Путин да постави ултиматум на Байдън на видеоконференцията във вторник: НАТО не трябва да погълне Украйна. Междувременно този западен военен блок многократно твърдеше, че Украйна трябва да може самостоятелно да избира бъдещето си, а в публичното пространство Байдън вече отхвърли този ултиматум.

„Не разпознавам ничии червени линии“, каза Байдън в петък, 3 декември.

Наистина ли Путин ще започне война с Украйна?

Руският лидер, който управлява страната си по един или друг начин повече от 20 години, остава неразбираем като Сфинкс. След като той анексира Кримския полуостров през 2014 г., много анализатори вече не са готови да твърдят със сигурност, че действията му по украинската граница са просто спектакъл.

„Путин не блъфира“, каза в интервю за журналисти Татяна Становая, сътрудник на свободна практика в Московския център Карнеги и мозъчния тръст R. Politik.

„Той постави на масата опцията за провеждане на военна операция срещу Украйна и възнамерява да осъществи плана си, ако не получи това, което иска да получи от Съединените щати“.

Въпреки това, макар заплахата от война да е реална, тя все още може да се основава на желанието за преговори. Миналата пролет Западът видя подобно струпване на руски войски близо до границата с Украйна, макар и в малко по-малък мащаб, а Съединените щати отговориха, като предложиха да проведат среща лице в лице между Путин и Байдън в Женева. Въпреки че тази среща беше внимателно планирана, за да попречи на Русия да спечели предимство — Путин, който има навика да закъснява за срещи с другите световни лидери, се наложи да пристигне първи — самият факт на тази среща на върха доказа, че Кремъл е в състояние да превърне Русия в чуждестранен приоритет за Байдън.

Путин е «достоен противник», каза Байдън пред репортери преди срещата.

„Нямаше враждебност“, каза Путин след срещата на върха през юни.

„Напротив, нашата среща се проведе по конструктивен начин.“

Украйна обаче е съвсем друг въпрос. Тя заема важно място в историята на Русия: заедно с Беларус е част от онова, което през Средновековието се е наричало Киевска Рус, което според Русия и Украйна става основа на техните държави. В дългото си есе Путин нарече руснаците и украинците един народ и добави, че „истинският суверенитет на Украйна е възможен именно в партньорство с Русия“.

Малко вероятно е Украйна да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще, особено като се има предвид широко разпространената корупция в страната и липсата на институционален импулс.

Въпреки това прозападните настроения в страната са доста силни. Необходимостта от укрепване на връзките с Европейския съюз беше основната движеща сила зад протестите през 2013 г. и сега повечето украинци са за членството на страната им в този блок, според проучвания на общественото мнение.

Официалните лица в Москва се оплакаха от Запада, който продава оръжия на Украйна, както и от неотдавнашните полети на американските стратегически бомбардировачи над Черно море близо до руските граници.

Украйна може и да не е член на НАТО, но се държи като такава.

„Кремъл все повече гледа на Украйна като на западен самолетоносач, паркиран точно извън Ростовската област в Южна Русия“, пишат Юджийн Румър и Андрю Вайс от Фонда «Карнеги».

Коментари на читателите: 

division887

Когато разговорът между Байдън и Путин приключи, съм сигурен, че Путин ще си помисли: „Не мога да повярвам, че такъв глупак седи в Белия дом!“ Бавният Джо ще си помисли, че се е опитал да очарова Владимир, но не успя. Притеснявам се какво може да се случи след това.

LLac

Русия не иска да позволи на потенциално враждебни сили да се събират по нейните граници. И това е съвсем разумно. Откритата война срещу Украйна обаче ще доведе до обратния резултат.

Източник: https://www.washingtonpost.com/world/2021/12/07/putin-biden-call-preview/

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front