Белият дом: Байдън заплаши Путин със санкции заради Украйна по време на преговорите

Президентът на САЩ Джо Байдън в разговор с руския си колега Владимир Путин изрази загриженост относно ситуацията около Украйна, призова за дипломатическо споразумение и предупреди, че военната ескалация ще бъде последвана от колективен отговор от Запада под формата на решителни икономически и други мерки, съобщи Белият дом.

Белият дом: Байдън заплаши Путин със санкции заради Украйна по време на преговорите

Преговорите между лидерите на двете страни се проведоха във вторник в онлайн формат и продължиха около два часа.

„Президентът Байдън изрази дълбоката загриженост на Съединените щати и нашите европейски съюзници относно струпването на руски сили около Украйна и даде да се разбере, че Съединените щати и нашите съюзници ще отговорят с решителни икономически и други мерки в случай на военна ескалация“, се казва в изявлението.

Отбелязва се също, че в разговора с Путин Байдън е потвърдил подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, а също така „призова за деескалация и връщане към дипломацията“.

Русия многократно отрича обвиненията в «агресивни действия» от страна на Запада и Украйна, заявявайки, че не заплашва никого и не възнамерява да напада никого, а изявленията за «руска агресия» се използват като извинение за разполагане на повече военна техника на НАТО в близост руските граници.

Руското външно министерство по-рано отбеляза, че изявленията на Запада за «руската агресия» и възможността Западът да помага на Киев да се защитава от Русия са едновременно смешни и опасни.

В същото време Киев и западните държави в последно време изразяват загриженост относно предполагаемото засилване на „агресивните действия“ на Русия близо до границите на Украйна.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия придвижва войски на своя територия и по своя преценка. Според него това не заплашва никого и не трябва да тревожи никого.

Петя Паликрушева