Al-Quds: Кюрдите са готови да изгонят САЩ от Сирия заради Москва, но имат едно условие

Сирийският демократичен съвет отхвърли предложението на Москва за разполагане на 3000 руски войници в Кобани, съобщи Al-Quds. Според председателя на изпълнителния комитет Илхам Ахмед, кюрдите се опасяват от повторение на сценария за регулиране, което се наблюдаваше по-рано в сирийската провинция Дераа. Изданието отбелязва, че това не е окончателно решение.

Превод от Al-Quds (Великобритания):

Al-Quds: Кюрдите са готови да изгонят САЩ от Сирия заради Москва, но имат едно условие

Илхам Ахмед, председател на изпълнителния комитет на Сирийския демократичен съвет (СДС), заяви, че е отхвърлила предложението на Москва за разполагане на 3000 руски войници в Кобани, опасявайки се от повторение на сценария за уреждане, наблюдаван преди в Дараа. С други думи, тя не иска сирийският режим под прикритието на руснаците да установи своя контрол над града.

Кюрдите, живеещи в Североизточна Сирия, се опасяват, че руското военно присъствие ще послужи като прикритие за установяване на пълен контрол на сирийския режим над техните територии. Под думата «пълен» се има предвид «абсолютен контрол», без кюрдите да получат никакви облаги или права и свободи. Кюрдите многократно заявяват, че са готови да останат част от сирийската държава, но разчитат на места във властовите структури и запазване на своята идентичност и културно наследство.

Дори руските войски да влязат в региона, както предполага Лавров, кюрдите ще се подчинят или ще се разтворят в апарата на сирийския режим, както се случи с въоръжените опозиционни групировки в Дараа. Въпреки това, има голяма разлика между слабите и разпръснати опозиционни групи в Дараа, които нямат подкрепа в региона, и кюрдската автономна администрация в Североизточна Сирия, която се радва на подкрепата на САЩ и военното присъствие на американската армия в региона, а също така има добри отношения с Москва, най-влиятелният играч в Сирия и кандидат за роля в преговорите между кюрдите и Дамаск.

Кюрдите вече имат лостове.

Те могат да кажат на руснаците, че имат способността да изгонят американците, което е целта на Москва, но цената на прогонването на американското военно присъствие са руските гаранции на най-високо ниво, които ще компенсират защитата на САЩ и ще дадат на кюрдите максимално ниво на независимост в рамките на сирийския режим, сила, която несъмнено ще бъде включена в тези региони, ако това споразумение бъде постигнато с подкрепата на руската армия.

Американците от своя страна искат да напуснат североизточна Сирия.

Това е единствената им стратегическа визия в момента.

Вашингтон няма жизнеспособни възможности в този фрагментиран регион.

Неговите съюзници, на които може да разчита (кюрди, опозиционни групи и Турция), се борят помежду си. Така единственото решение на Вашингтон е да прехвърли кюрдите на трета страна.

Изглежда, че Москва е най-подходяща за това, гарантирайки споразумение между тях и Дамаск.

Що се отнася до турската страна, по ирония на съдбата тя инвестира в интересите на сирийския режим. Анкара предпочита присъствието на редовна армия по границите си, а не на кюрдски сили и не вижда проблем в установяването на господството на сирийския режим в териториите под контрола на кюрдите, които представляват заплаха за целостта на турска държава. Ердоган и турският външен министър многократно заявяваха желанието си или не възразяват срещу това „сирийската държава“ да поеме контрола над кюрдите.

Освен това споразумението от Астана предвижда връщането на кюрдските територии под контрола на режима на Асад. Кюрдите имат пълното право да се страхуват от повторение на сценария на Дараа в Кобани. Сирийският режим успя да си върне пълния контрол над Дараа благодарение на Осма и Пета бригада, извън юрисдикцията на Асад, които декларираха подкрепата си за революционното движение срещу управляващите власти.

Но те само се преструваха на съюзници на сирийската революция, докато не беше подписано мирното споразумение, сключено под егидата на Русия и режимът на Асад не влезе във всички региони и градове, които бяха обект на споразумения с руснаците.

Както каза руски офицер на среща с опозиционна делегация:

„Всяко село в Дараа ще се върне под контрола на сирийския режим“.

Командирът на опозиционната бригада в Дараа Ахмед ал-Авда от своя страна припомни, че Осма бригада е създадена през 2018 г. като част от сирийската армия, а заплатите на нейните бойци се плащат от руснаците чрез правителството на Асад.

Източник: https://www.alquds.co.uk/%d9%87%d9%84-%d9%8a%d9%82%d8%a7%d9%8a%d8%b6-%d8%a7%d9%84%d8%a3%d9%83%d8%b1%d8%a7%d8%af-%d8%a7%d9%84%d9%88%d8%ac%d9%88%d8%af-%d8%a7%d9%84%d8%a3%d9%85%d8%b1%d9%8a%d9%83%d9%8a-%d8%a8%d8%a7%d9%84%d8%ad/

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments