TNI: Русия не спря със С-500 и порази целия свят


The National Interest: Русия създава уникална мобилна система за противоракетна отбрана С-550

През септември системата за противовъздушна отбрана С-500 Прометей влезе на въоръжение в руската армия, пише The National Interest. Новият комплекс може да поразява хиперзвукови крилати ракети, безпилотни летателни апарати и стелт бомбардировачи. Русия обаче, разбира се, не спря дотук и създаде първата в света мобилна система за противоракетна отбрана.

Превод от The National Interest, САЩ:

TNI: Русия не спря със С-500 и порази целия свят

Новото поколение руски зенитно-ракетни комплекси C-500 Прометей влезе на въоръжение през септември 2021 г.

Според последните доклади новите руски системи за противоракетна отбрана С-550 и С-500 ще работят заедно за защита на критичните обекти.

„Системата за противовъздушна отбрана С-550 няма да замени С-500, защото не е по-съвършена от своя предшественик. Всъщност това е малко по-лека версия. Новата система ще има малко по-различни бойни мисии от тези на Прометей“, заяви за ТАСС източник, близък до руското военно ведомство.

Събеседникът добави, че С-550 ще се присъедини към нарастващата руска мрежа от зенитни и противоракетни системи за осигуряване на ефективна отбрана на къси и дълги разстояния.

„С-500 и С-550 ще станат платформа за нова система за противовъздушна отбрана и заедно ще покрият стратегическите обекти на страната от хиперзвукови удари. Заедно със системата С-350 Витяз и комплексите с малък обсег, те ще отработят абсолютно всички налични днес цели“, заяви източникът.

С-550 е най-съвременната руска зенитно-ракетна система. Това обяви министърът на отбраната Сергей Шойгу на 9 ноември.

„Държавният глава обърна специално внимание на важността на лидерското развитие на вътрешните системи за противоракетна отбрана, доставките на системите С-350, С-500, С-550 за въоръжените сили“, каза Шойгу на среща на Министерството на отбраната, припомняйки преминалата среща на президента Владимир Путин с военното ръководство на страната.

Ръководителят на руската отбранителна корпорация Ростех Сергей Чемезов заяви пред журналисти, че С-550 ще има по-голям обсег на откриване на противниковите цели. Не е ясно дали Чемезов сравнява техническите възможности на С-550 със С-500 или с по-стария С-400 Триумф.

Новото поколение руски зенитно-ракетни системи С-500 «Прометей» влезе в състава на войските през септември 2021 г. Системата е в състояние да спре приближаването на балистични ракети на разстояние 600 километра, а при отблъскване на въздушни атаки обхватът е 500 километра.

Според руски наблюдатели «Прометей» може да противодейства на хиперзвукови крилати ракети, безпилотни летателни апарати и усъвършенстваните бомбардировачи B-21 Raider стелт. Твърди се, че С-500 може да има корабна версия, но С-550 няма.

Източникът, цитиран от ТАСС, не уточни какво е имал предвид под „олекотена“ версия, сравнявайки С-550 със С-500. Източници от руската отбранителна индустрия и военни експерти допълват, че С-550 е версия на С-500 за защита срещу междуконтинентални балистични ракети и космически заплахи.

Военният експерт Дмитрий Литовкин каза пред ТАСС, че С-550 може да се превърне в мобилна версия на „разработката на стратегическата противоракетна отбрана А-135 Амур-А-235 Нудол“.

Руските медии пишат, че С-550 ще стане първата в света мобилна система за противоракетна отбрана, способна да прихваща междуконтинентални балистични ракети.

Планира се руската армия да получи първата партида С-550 до 2025 г.

Източник: https://nationalinterest.org/blog/buzz/russia-building-world%E2%80%99s-first-road-mobile-system-197166

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments