The Times: Уили от „Семейство Симпсън“ нарече французите „страхливи жаби“, за германците би бил още по-груб


Новото германско правителство вероятно ще продължи да модернизира въоръжените сили на страната и да подкрепя НАТО, а бъдещият външен министър Аналена Бербок даде да се разбере, че ще заема твърда позиция спрямо Китай, пише The Times. В същото време, както отбелязва вестникът, не е съвсем ясно дали Берлин ще успее да скъса с курса на Ангела Меркел, която се опита да намери компромис с Москва и Пекин, като се има предвид, че управляващата коалиция е разкъсвана от противоречия.

The Times: Уили от „Семейство Симпсън“ нарече французите „страхливи жаби“, за германците би бил още по-груб

Ако преди 25 години градинарят Уили от „Семейство Симпсън“ нарече французите „страхливи жаби“, то за съвременните германци той може би щеше се изкаже с още по-малко ласкави тонове, пише The Times.

Съюзниците на Германия в НАТО – особено САЩ – отдавна се оплакват, че Германия не се справя със задачата си да отдели достатъчно ресурси за отбрана. Всъщност германските въоръжени сили, страдащи от липса на технология, която липса се оказа толкова сериозна, че по време на някои международни учения военните бяха принудени да сменят цевта на един танк с метла, отдавна са обект на подигравки, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева