Пълен контрол на САЩ над новото правителство на Германия

Програмата на правителството на Шолц, която се появи миналата седмица, няма нищо общо с предизборите обещания на наследника на Меркел — поне що се отнася до американските ядрени ракети, разположени в Германия още от времето на Студената война, пише  The Times.

Американските ядрени оръжия няма да ходят никъде, а германците вероятно ще заменят флота си от по-стари самолети Tornado с нови — американски.

Пълен контрол на САЩ над новото правителство на Германия

Германия ще модернизира армията си, поне донякъде. Коалиционното споразумение не пести благодарности към НАТО. В същото време, въпреки че има малко специфики в бюджета за отбрана, Германия поема задължение да изразходва 3% от БВП за външнополитически цели. Трите управляващи партии също обещаха да координират политиките си спрямо Китай със Съединените щати.

Тази седмица Аналена Бербок, съпредседател на Зелената партия и бъдещ външен министър, показа как може да изглежда всичко това на практика, изпращайки на Китай безкомпромисен сигнал: Германия не само е готова да се присъедини към международния бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., но и може също да се опита да убеди ЕС ще използва икономическата си мощ, за да се противопостави на китайското правителство, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments