„Новата морска доктрина Монро“: DWN обвини САЩ във военно сдържане на Китай и Европа


Тристранният отбранителен алианс AUKUS е по същество «нова морска доктрина на Монро», която да сдържи Китай и ЕС в Индо-Тихоокеанския регион, счита Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Не само Пекин, но и Брюксел се опасява, че в бъдеще търговските морски пътища за транспортиране на контейнери от Азия до Европа може да бъдат под пълния контрол на САЩ, Великобритания и Австралия. Въпросът е дали Поднебесната и Европейският съюз ще успеят да се обединят и да противопоставят нещо на този пакт.

„Новата морска доктрина Монро“: DWN обвини САЩ във военно сдържане на Китай и Европа

Тристранният отбранителен алианс AUKUS, воден от САЩ, Великобритания и Австралия, е насочен не само срещу Китай, но и срещу плановете на ЕС да увеличи влиянието си в Индо-Тихоокеанския регион, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. На фона на „китайската заплаха“ AUKUS по същество е проява на волята на САЩ да запазят доминиращата си позиция в световната политика. Неслучайно пактът беше сключен именно през септември 2021 г., защото точно тогава, след изтеглянето на американските войски от Афганистан, се заговори за възможен упадък на САЩ.

В Европа и Китай новината за създаването на новия съюз беше възприета с недоволство, но редица страни от Южна и Източна Азия го приветстваха, продължава изданието. По-специално тези държави, които виждат Поднебесната като заплаха. В отмъщение Пекин прие непреки санкции срещу продукти от Австралия и Япония и проведе военни учения в Южнокитайско море и близо до Тайван.

Лъвският пай от китайския военен бюджет се изразходва за модернизиране на военноморските сили, за да се гарантира сигурността на морските пътища и пътищата за доставка, важни за реализацията на проекта „Новият път на коприната“.

Днес Поднебесната разполага с най-големия морски флот в света.

Тя има 360 военни кораба. До 2025 г. се планира този брой да се увеличи до 400. Освен това Пекин разполага с подводници с ядрена мощност, способни да носят ядрено оръжие, както и с 40 атакуващи подводници.

Морските пехотинци на Китайската народна република започнаха изграждането на третия си самолетоносач, три нови амфибийски хеликоптероносача и няколко разрушителя и крайцера. От 2015 до 2018 г. китайците построиха общо 132 нови кораба.

В същото време Пекин с удоволствие би влязъл в съюз с ЕС, за да създаде противовес на AUKUS, защото Брюксел също не е доволен от този пакт.

Те се опасяват, че в бъдеще търговските морски пътища за транспортиране на контейнери от Азия до Европа могат да бъдат под пълния контрол на САЩ, Великобритания и Австралия.

Изглежда, че AUKUS във Вашингтон се смята за един вид «нова морска доктрина Монро», за да сдържи Китай и ЕС в Индо-Тихоокеанския регион.

Прави впечатление, че Австралия обяви, че разваля договора с Франция за строителството на подводници само ден след като Брюксел обяви стратегията си за увеличаване на влиянието в региона. Това е символичен акт на Австралия и Съединените щати, който казва всичко. Остава да видим дали Китай и ЕС ще могат да противопоставят нещо на AUKUS, заключава вестникът.

Източник: https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/516123/AUKUS-Eine-neue-Monroe-Doktrin-die-sich-gegen-China-und-die-EU-richtet

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments