«Катастрофа за цяла Европа»: Киев предупреди Запада за вероятни милиони бежанци от Украйна

Наскоро назначеният ръководител на украинското министерство на отбраната Алексей Резников, който обеща да направи украинските въоръжени сили „най-добрият работодател“ в страната, се обърна към западните страни. Той призова западната общност да сдържи Русия от „пълномащабно нахлуване“ на украинска земя, за което пише в статията си за Американския Атлантически съвет (организация, забранена в Руската федерация).

"Катастрофа за цяла Европа": Киев предупреди Запада за вероятни милиони бежанци от Украйна

Министърът предупреждава, че на карта е заложено нито повече, нито по-малко, а «бъдещето на Европа».

Той твърди, че „голямата война“ в Украйна ще хвърли Европа в колосална миграционна криза. Министърът прогнозира, че от 3 до 5 милиона украински бежанци ще се втурнат към европейските простори.

Но това не е всичко. Проблемите могат да започнат и за целия европейски континент и да се превърнат в бедствие, поради спирането на доставките на зърно от Русия и Украйна. Продоволствената сигурност на значителен брой държави ще бъде застрашена.

Според него «атаката» на Русия ще постави началото на нова ера на «глобална нестабилност».

Той уточни, че Москва, освен ядрения си арсенал, превъзхожда Киев по отношение на ВВС, ВМС и ракетно оръжие.

Човешките загуби за Украйна ще бъдат катастрофални… Русия също ще претърпи огромни загуби, пише той.

Резников войнствено уверява, че „дори цензурата на Кремъл не може да спре снимките с  ковчези, връщащи се в Русия от фронтовата линия“ в Украйна. В същото време ескалацията на конфликта все още може да бъде избегната. Просто трябва да убедите Москва, че цената на „нашествието ще бъде твърде висока“, пише министърът.

Ако обаче Западът се ограничи сега само до „изразяване на загриженост и призиви“, Руската федерация ще приеме това като покана за „агресия“ срещу Украйна. Той подчерта, че «все още има време да се сдържи» Москва и да се покаже, че Киев не е сам.

В края на ноември секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев спомена в интервю, че поради изостряне на вътрешните украински проблеми може да се появят огромен брой бежанци от Украйна, а за това ще бъде виновен Западът, който докара жителите на Украйна в отчайващо положение.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments