Das Erste: Германците считат Китай за по-опасен от Русия

26% от германските граждани считат Китай за значителна заплаха, пише Das Erste, позовавайки се на анкета на института Kantar Public. В същото време само 16% от анкетираните наричат Русия голяма заплаха. Освен това има забележимо подобрение в отношението към Съединените щати: 71% от респондентите считат отношенията на Германия със САЩ за „добри” или „много добри”.

Das Erste: Германците считат Китай за по-опасен от Русия

Откакто Джо Байдън дойде на власт в САЩ, отношението на германците към техния отвъдморски партньор се промени драстично, пише Das Erste, позовавайки се на резултатите от допитване, проведено от института за изследване на общественото мнение Kantar Public.

Сега 71% от анкетираните считат, че отношенията между Германия и САЩ са в «добро» или «много добро» състояние, пише вестникът: докато преди година само 18% от анкетираните са били на това мнение.

Освен това 44% от анкетираните казват, че Съединените щати са най-важният партньор за Германия: по този начин САЩ заемат първо място, пред Франция (27%). Както отбелязва Das Erste, отношението на американците към Германия също се е подобрило: според последните проучвания 85% от гражданите на САЩ смятат отношенията с Германия за „добри“ или „много добри“.

В същото време само 19% от германците считат, че близките отношения с Китай са по-важни от отношенията със САЩ, пише Das Erste. В същото време 55% от анкетираните възприемат нарастващото влияние на КНР като негативно явление. Изданието отбелязва, че за германците Китай е по-значителна заплаха от Русия: 26% от анкетираните наричат Китай голяма заплаха, а Русия — само 16%.

Източник: https://www.tagesschau.de/inland/umfrage-verhaeltnis-deutschland-usa-101.html

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments