BiznesAlert: Беларус се присъедини към Русия в енергийната война с Украйна

В началото на ноември Русия спря да изнася въглища за Украйна, отприщвайки това, което според някои експерти е енергийна война срещу Киев. Сега, според полския ресурс BiznesAlert, Беларус се присъедини към политиката на своя източен съюзник, като спря доставките на енергоносители за Украйна.

BiznesAlert: Беларус се присъедини към Русия в енергийната война с Украйна

Според интернет изданието «Украинская правда», «Беленерго» е трябвало да информира украинската страна за приключването на доставките и неподновяването на договорите от ноември, но това не е направено. Министерството на енергетиката на Беларус не назовава причините за прекратяването на транспортирането на енергийни ресурси до Украйна.

Междувременно в началото на ноември Минск вече беше спрял доставките на електричество заради поредното изключване на АЕЦ Островец от мрежата след задействане на системата за сигурност. След няколко дни обаче износът на електроенергия беше възстановен.

По-рано Киев обвини Москва, че започва енергийна война, тъй като руската страна блокира доставките на казахстански въглища през територията на Русия. Според председателя на комисията на Върховната Рада по енергетика и жилищно-комунални услуги Андрей Герус блокирането на доставките е технически на нивото на Руските държавни железници. В същото време в края на октомври руската компания Интер РАО отмени търга за продажба на електроенергия, в който трябваше да участват украински партньори.

Петя Паликрушева