Асахи: Японците искат да използват атомно оръжие срещу Русия

Асахи: Япония трябва да помири САЩ с Русия и Китай

Китай и Русия обграждат Япония с военни кораби и я заплашват със свръхзвукови оръжия

Нарастването на войнствената реторика на Токио към Пекин и Москва започва да дразни силно, според автора на «Асахи» Хироши Камей. Той се тревожи, че това е опасно за самата Япония и е уверен, че е по-изгодно страната да посредничи между САЩ, Китай и Русия и да се опита да намали напрежението. Не всички читатели на изданието обаче са съгласни с тази гледна точка.

Превод от Асахи (Япония):

Асахи: Японците искат да използват атомно оръжие срещу Русия

Пред лицето на по-нататъшното изостряне на отношенията между САЩ и Китай, китайско-руската бойна ескадрила направи предизвикателен обход на Япония през проливите Цугару и Осуми.

Китай и Русия заплашват Съединените щати с модерни оръжия, които са технологично лидерски в целия свят.

Китайски и руски военни кораби и самолети редовно извършват бойни патрулирания в морето и въздушното пространство около Япония.

Целта на Китай и Русия е да сдържат антикитайската „обсадна верига“, състояща се от Япония, САЩ и редица европейски държави.

Тази година в Южнокитайско и Източнокитайско море често се провеждаха съвместни военноморски учения и маневри, с участието на Япония и Съединените щати.

През август британският флагмански самолетоносач Queen Elizabeth посети Япония за първи път, а Япония, САЩ, Обединеното кралство и Холандия проведоха съвместни учения. На 2-3 октомври три самолетоносача от САЩ и Обединеното кралство участваха в мащабни учения с участието на шест държави, включително Япония, Холандия, Канада и Нова Зеландия.

Ето какво казва военният наблюдател Шигеру Ханда:

„Китай е дълбоко загрижен за мащабните западни учения в региона на Южнокитайско море. Китайците с нарастващо раздразнение наблюдават как кораби от САЩ и Великобритания преминават през Тайванския проток. Въпреки това, тъй като основните бази на американците и западните страни се намират на значително разстояние от бреговете на Китай, Пекин избира близката Япония като основен обект на своя гняв. Засилвайки военноморската си дейност, той изпраща сигнал до Запада и САЩ:

„Ако извършвате военни маневри в задния ни двор, тогава няма да гледаме мълчаливо това“. А зад гърба на Китай, изпращащ това послание, стои Русия.

„Целта на Китай и Русия сега е да видят как Япония и Южна Корея реагират на техните действия, ако е възможно, да забият допълнителни клинове в отношенията между двете страни и също така да повлияят на сътрудничеството в областта на сигурността между Япония, САЩ и Южна Корея.

Всички военни учения, а още повече мащабните като съвместната китайско-руска военна кампания имат добре дефинирана цел.

Докато има непрекъснат натиск върху Китай и Русия от Япония, Съединените щати и Европа, е възможно китайските и руските кораби да продължат редовно да преминават през японските проливи“, казва г-н Ханда.

Морските сили за самоотбрана и Седми флот на САЩ сега действат като единно цяло, а Япония и Съединените щати имат военноморско предимство. Това, което разтърсва САЩ обаче, са най-новите високотехнологични оръжия, в чието разработване и производство започват да водят Китай и Русия.

Това са хиперзвуковите оръжия, които летят със скорост, повече от пет пъти по-висока от скоростта на звука (5 Мах), включително хиперзвуковите планиращи ракети и хиперзвуковите крилати ракети.

За разлика от траекторията на конвенционалните балистични ракети, те летят на малки височини по неправилни траектории. Те са трудни за прихващане със съществуващата система за противоракетна отбрана и могат да променят „правилата на играта“, което в крайна сметка ще доведе до промяна във военния баланс между двете враждуващи сили в света.

Русия вече е разположила планиращата ракета «Авангард», която според съобщенията има скорост над 20 Маха и обхват от 6000 км, и постъпи в армията през 2019 г.

Изстреляни от надводни кораби и подводници, хиперзвуковите «Циркони» с обсег от 1000 км или повече също ще бъдат разположени в руските въоръжени сили от следващата година.

Китай е още по-шокиращ за Съединените щати.

Съобщава се, че хиперзвукова планираща ракета, изстреляна в космоса от космическа ракета-носител, е обиколила Земята това лято и е ударила точка на около 40 км от целта. Полетът на такива ракети около Земята позволява да се атакува континенталната част на Съединените щати не само по традиционната траектория през Северния полюс, но и от Южния полюс. Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили изрази сериозна загриженост относно събитието, като каза, че «шокът от това е близък до шока след изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята от СССР».

Съединените щати са в надпреварата за разработване на хиперзвукови оръжия, но в момента изостават.

При тези обстоятелства Япония също прави стъпка към изграждане на способност за превантивно атакуване на вражеските бази, особено в светлината на перспективите традиционните системи за противоракетна отбрана да загубят своята бойна мощ в близко бъдеще.

Япония е съюзник на САЩ и в същото време важна държава – член на азиатската общност на нациите.

Може би е дошло времето, когато Япония трябва да играе ролята на посредник в отношенията между САЩ, от една страна, и Китай и Русия, от друга?

Коментари на читателите:

sho

Нуждаем се от атомни оръжия. Днес вече не може без тях! Трябва да се откажем от неядрените принципи. Спрете да правите пацифисти от японците! Трябва да побързаме, за да не закъснеем!

pur

Да, имаме такива сили за самоотбрана, че те не могат да свалят дори и десетгодишни ракети.

Спрете да говорите за придобиване на ядрени оръжия и създаване на потенциал за превантивни удари срещу вражески военни бази!

Източник: https://dot.asahi.com/wa/2021113000049.html?page=1

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

 

Коментари:

comments powered by HyperComments