WSJ: Китай иска да построи военна база в Африка

Американското разузнаване счита, че Китай планира да построи военноморска база на атлантическия бряг на Африка. Тази база може да стане втората за КНР на този континент, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на източници в правителството на САЩ.

WSJ: Китай иска да построи военна база в Африка

Според вестника с помощта на новата база китайските кораби ще могат да попълват запасите си в Екваториална Гвинея, което предизвиква безпокойство сред американските военни.

„Ние дадохме ясно да се разбере на Екваториална Гвинея, че някои потенциални стъпки, свързани с китайската дейност, биха породили опасения за националната сигурност“, заяви източникът.

Американското разузнаване счита, че КНР може да разположи база в град Бата, където вече има построено търговско пристанище от Китай. В момента Китай има военна база в Джибути.

По-рано Белият дом беше призован да не отстъпва Африка на Москва и Пекин. През последните години Пекин се превърна във водещ инвеститор в региона, а обемът на взаимната търговия на Китай с африканските страни през 2018 г. възлиза на повече от 200 милиарда долара срещу 148 милиарда долара през 2017 година.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments