Румен Радев: Времето на едноличната премиерска власт приключи

Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено, беше категорично отхвърлена от българските граждани по време на изборите. С тази констатация пред представителите на «Продължаваме промяната» започнаха консултациите за съставяне на правителство от 47-мия парламент.

Румен Радев: Времето на едноличната премиерска власт приключи
Източник: пресцентър Президентство

От ПП в президентската институция дойдоха съпредседателите Кирил Петко и Асен Василев, председателят на парламентарната им група Андрей Гюров и Яна Балникова.

Румен Радев поздрави «Продължаваме промяната» с победата им на вторите предсрочни парламентарни избори. Държавният глава заяви, че се надява ПП да осъзнават каква огромна отговорност ляга върху тях след проведените тази година три избора за Народно събрание. В резултат, подчерта Радев, връчва първия мандат на различни представители на политическите партии. Това е важно предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато, каза Радев.

По думите му служебното правителство стабилизира страната и е показало, че може да има взаимодействие между различните хора и възгледи. «Вие много добре знаете това и също така знаете, че едно ефективно управление под формата на коалиция може да има само и единствено, ако има уважение и разбирателство между партиите в коалицията, категоричен бе Румен Радев.

Той изтъкна още, че е важно хората да знаят приоритетите на ПП и готовността за формиране на управленска коалиция.

Радев ще иска да чуе какво мислят от ПП за разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, идентичността, историята и култура в темата Република Северна Македония, защото обществото ни очаква последователни действия от българската дипломация.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви две положителни новини пред държавния глава. Коалиционният документ за съставяне на правителство е завършен, изпратен е в полунощ на коалиционните партньори, а при преговорите са постигнали над 90% общи политики. «Независимо дали човек има лява, дясна или център идеология, проблемите са толкова големи, че тази ориентация би била значима в по-последващ етап», изложи тезата си Петков.

Той се надява от «Продължаваме промяната» бързо да предложат състав на Министерски съвет. Петков увери, че осъзнават отговорностите — належащо е да има редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес, да решава спешните и неотложни проблеми, които могат да се решат от правителство с пълен мандат и работещ парламент.

Коалиционният документ обобщава всички разговори и теми, обсъдени по време на дискусиите. Избран е принципът на пропорционалност — всяка една от партиите да бъде представена в коалицията близко до техните гласове. Така показваме уважение към партиите и техните гласоподаватели, защото е важно всеки един от коалицията да се чувства равноправен партньор, обясни Петков.

Симеон Янев, News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments