NYT: Разследването на ЦРУ не даде отговор на мистерията около «хаванския синдром», но САЩ твърдят, че Русия е виновна

Разследването на ЦРУ, продължило няколко месеца, не е установило причината за «Хаванския синдром», от който пострадаха много американски служители, работещи в чужбина, според The ​​New York Times. Служителите от американското разузнаване не са открили доказателства за чуждестранен шпионаж или микровълнови вълни. Въпреки това много официални лица все още са убедени в намесата на Русия, отбелязва изданието.

NYT: Разследването на ЦРУ не даде отговор на мистерията около "хаванския синдром", но САЩ твърдят, че Русия е виновна

Месеци наред учените от ЦРУ и американското правителство се опитваха да намерят обяснение за здравословните проблеми, съобщени от служителите на разузнаването и дипломатите, но причините за така наречения Хавански синдром остават толкова мистериозни, колкото и преди година, пише The New York Times.

Служители на американското разузнаване не откриха убедителни доказателства за участието на чуждестранни шпионски служби и не откриха микровълни или други енергийни импулси, въздействието на които би било най-вероятната причина за оплакванията.

Въпреки това някои представители на САЩ твърдят, че остават убедени в намесата на Русия. А директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, по време на посещението си в Москва през ноември, предупреди, че Русия може да се сблъска с последствия, ако разузнавателните агенции счетат, че тя е отговорна за „Хаванския синдром“ на американските дипломати, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments