Le Monde: Западът е притеснен и разочарован от преговорите за иранския атом


Първата седмица от преговорите за ядрено споразумение с Иран премина без положителна динамика, отбелязва Le Monde. Западните дипломати изразяват загрижеността си от този резултат и разочарованието, че Иран не прави отстъпки, а отправя високи изисквания. В резултат на това френският президент Еманюел Макрон предложи разширяване на списъка с участници в преговорите, за да се включат всички страни от региона, които може да бъдат засегнати от това.

Le Monde: Западът е притеснен и разочарован от преговорите за иранския атом

Първата седмица от преговорите за иранския атом не донесе никаква надежда за напредък, пише Le Monde. Според автора на статията преговорите трябваше да бъдат прекратени в петък и дипломатите бяха в объркване. Малко по-късно те обявиха, че преговорите ще продължат на 8 декември — до тази дата всеки може да отиде в родината си за консултации.

Представителите на САЩ и ЕС казаха, че са разочаровани и притеснени. Според тях Иран продължава да отправя максималистични искания за премахване на всички санкции, приети от администрацията на Тръмп. Освен това той изисква гаранции, че държавите няма да отстъпят в случай на нов компромис. Нито едното, нито другото може да удовлетвори американските искания, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments