Кметът на Полтава: Конфликтът в Донбас е между САЩ и Русия

Кметът на Полтава Мамай заяви, че конфликтът в Донбас е между САЩ и Русия

Кметът на Полтава: Конфликтът в Донбас е между САЩ и Русия
Кметът на Полтава Александър Мамай изрази мнение, че случващото се в Източна Украйна е едновременно гражданска война и конфронтация между САЩ и Русия. Това заяви той в ефира на телевизия «Наш».

Според него младите украинци, по-специално студентите от военната катедра на Полтавския технически университет, в „неформални разговори“ се противопоставят на външния контрол на Украйна.

„Срамота е, че брат се противопоставя на брата“, каза Мамай.

Кметът отбеляза още, че икономическите санкции, наложени от Украйна след 2014 г., са се отразили негативно на страната.

В последно време западните медии, както и в Украйна, твърдят, че Русия уж подготвя „мащабна инвазия“ в Украйна. Предполага се, че това ще стане от три фронта: от континенталната част, от територията на Крим, а също и от Беларус.

В Русия подобни изявления се отхвърлят категорично. Руският президент Владимир Путин, коментирайки съобщенията за предполагаемото намерение на Москва да започне война с Украйна, заяви, че Западът е говорил това и в началото на 2021 г., но същото така и не се е случило.

По-рано The Financial Times, позовавайки се на източници, съобщи, че САЩ е трябвало да разкрият много информация за «нападението» на Русия срещу Украйна поради недоверието на Европейския съюз.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments