Daily Telegraph: Меркел остави в наследство малко позитивни неща


Ангела Меркел прекара 16 години като канцлер — почти колкото Хелмут Кол, рекордьор в следвоенната германска история. Редколегията на The Daily Telegraph обаче счита, че резултатите от нейното управление не са особено положителни както за партията й, така и за цяла Европа.

Daily Telegraph: Меркел остави в наследство малко позитивни неща

„В продължение на 16 години Ангела Меркел доминира в европейската политика“, пише The Daily Telegraph.

Но след това тя напусна сцената, както отбелязва авторът на статията, тя не остави много положително наследство. Последното нещо, което направи, беше да проправи пътя за задължителните ваксини. Именно с това тя сега най-вероятно ще бъде запомнена.

Авторът на статията признава, че Германия остава основната икономическа сила в Европа, но дори и там бъдещето изглежда по-малко ясно от преди. Той припомня дълговата криза в Гърция преди десетилетие, когато Меркел защитаваше германските банки, дори ако трябваше да хвърли под колелата на автобуса друг член на ЕС. След това страните от Южна Европа трябваше да приложат структурни реформи и строги икономии, които оставиха след себе си „дълбоки икономически и политически белези“, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments