CNN: САЩ в най-близко време ще обявят дипломатически бойкот на Игрите през 2022 г

Очаква се администрацията на президента на САЩ Джо Байдън скоро да обяви дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Пекин през 2022 г. Това съобщи телевизионният канал CNN, позовавайки се на източници.

CNN: САЩ в най-близко време ще обявят дипломатически бойкот на Игрите през 2022 г

Според канала ще става дума за пълното отсъствие на американски официални лица на Игрите. Такова решение ще изпрати ясно послание към Китай, без да лишава американските спортисти от възможността да се състезават. Очаква се бойкотът да бъде обявен тази седмица.

През февруари 2021 г. коалиция от 180 организации за правата на човека, представляващи тибетците, уйгурите, вътрешните монголи, жителите на Хонконг и други, призова за бойкот на Олимпиадата в китайската столица.

Също така подобно предложение направиха политици от Канада и Норвегия. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че САЩ обсъждат бойкот на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин.

На 7 юни конгресмени от Демократическата и Републиканската партии внесоха в долната камара на Конгреса на САЩ резолюция, призоваваща Международния олимпийски комитет (МОК) да премести XXIV Зимни олимпийски игри от Пекин на друго място. Политиците мотивираха решението си с мерките на китайските власти, които уж нарушават правата на националните малцинства в страната.

На 16 ноември The Washington Post съобщи, че Съединените щати искат да отговорят на нарушенията на човешките права в Китай с дипломатически бойкот. В същото време бойкотът няма да повлияе на участието на спортистите в състезанията.

По-рано руският президент Владимир Путин обяви, че планира да присъства на откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments