WP: US разузнаването е изплашено от бойния потенциал на Русия и Китай в космоса

Американският генерал Томпсън: Китай и Русия атакуват космически обекти на САЩ „всеки ден“

Китай и Русия редовно «атакуват» американски сателити, заяви американският генерал Дейвид Томпсън в интервю за WP. Според него Москва и Пекин използват некинетични средства като лазери и радиочестотни смущения. Генералът обаче по някаква причина не дава примери за подобни действия. Читателите на изданието са скептични: предлагат на американските власти да спрат да наливат трилиони долари в „черните дупки“ – Ирак и Афганистан.

Превод от The Washington Post, САЩ:

WP: US разузнаването е изплашено от бойния потенциал на Русия и Китай в космоса

Когато Русия унищожи спътника си в космоса с ракетен удар (както направи този месец) или когато Китай изпробва нова хиперзвукова ракета (както направи миналия месец), продължаващата надпревара във въоръжаването в космоса се превръща в заглавия.

Но в промеждутъците между тези моменти, подобни на «момента със спътника», САЩ и техните противници извън полезрението на обществеността водят борба в космоса всеки ден.

Докато официалните лица и експертите във Вашингтон предупреждават за рисковете от надпревара във въоръжаването в космоса, противниците на САЩ непрекъснато провеждат операции срещу американски сателити, които пресичат границата между разузнаването и военните действия. Темповете на конфликта се увеличават, казва високопоставен генерал от космическите сили на САЩ, който добави, че до края на десетилетието Китай може да изпревари Съединените щати и да стане сила номер едно в космоса.

„Заплахите наистина нарастват и се разширяват всеки ден. Всъщност това е еволюция на дейността, която се случва с течение на времето“, ми каза генерал Дейвид Томпсън, първият заместник-началник на космическите операции в разговор в кулоарите на неотдавнашния международен форум за сигурност в Халифакс.

„Сега сме наистина на етап, в който има много видове заплахи, които могат да поставят нашите космически системи в опасност.

И Китай, и Русия редовно атакуват американски спътници, използвайки некинетични средства като лазери, радиочестотни смущения и кибератаки, каза той.

Томпсън многократно отказва да говори за това дали Китай или Русия са атакували американски военен сателит по начин, който би му причинил трайни или значителни щети. Той ми обясни, че ако това се случи, информацията за това ще бъде класифицирана. Китайските военни бързо разгръщат наземни системи за водене на война в космоса, като лазери, които могат да повредят „вездесъщите“ спътници на американската разузнавателна общност, което може да се разглежда като въоръжена агресия.

И руснаците, и китайците разработват сателити, които могат да атакуват други спътници, каза той.

От известно време има съобщения, че Китай разработва спътник, който може да „грабне“ друг сателит или да го хване с роботизирана ръка или кука.

Китайските власти имат редица причини да се стремят да деактивират американските сателити, които се използват за локализиране на концентрационни лагери, построени за интерниране на уйгурски мюсюлмани, както и зони, в които се намират обекти за изстрелване на новите китайски ядрени ракети.

През 2019 г. Русия изведе малък спътник в орбита толкова близо до американски «сателит за национална сигурност», че правителството на САЩ не знаеше дали атакува или не, каза Томпсън. След това руският сателит се оттегли и изпробва оръжието. Той изстреля малка мишена и след това изстреля снаряд по нея.

„Той маневрираше на близко разстояние, маневрираше опасно, маневрираше, за да създаде заплаха, спътниците се приближаваха достатъчно един до друг, целта беше да се демонстрира опасност от сблъсък“, каза той.

„Ясно е, че руснаците ни изпращаха сигнал с това».

Източник: https://www.washingtonpost.com/opinions/2021/11/30/space-race-china-david-thompson/

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments