Тихановская струва на Литва почти половин милион евро годишно: Вилнюс нарече ситуацията „позор“

Беларуската опозиционерка Светлана Тихановская, която е на територията на Литва от 11 август миналата година, в момента живее с парите на литовските данъкоплатци. Според депутата на местния Сейм Ремигиюс Жемайтайтис това състояние е неприемливо и е необходимо по някакъв начин този проблем да бъде решен.

Тихановская струва на Литва почти половин милион евро годишно: Вилнюс нарече ситуацията „позор“

Според депутата през годината, в която Тихановская е била в Литва, Вилнюс е похарчил около 400 хиляди евро за нейната издръжка — с тези пари се храни опозорената беларуска опозиционерка, тя има пълна защита от литовска страна и дори никога не е благодарила на своите покровители за помощта предоставени. Емайтайтис счита, че тази ситуация е унизителна за Литва.

Литовският депутат припомни: докато други хора трябва да научат езика и да се явят на изпит, за да получат литовско гражданство, Тихановская спокойно живее в Литва и няма и намерение да напуска страната.

«Не съм виждал такъв позор, Литва да е толкова унизена… Може би ще променим Конституцията на Република Литва и ще й предложим да стане президент?», възмущава се с горчива ирония  Ремигиюс Жемайтайтис (цитатът е от Sputnik-Литва).

По-рано Александър Лукашенко в интервю за CNN нарече напусналите Беларус опозиционери «мошеници», защото не искат да водят революционна борба вътре в страната, а извършват своите PR акции от други страни с пари от чужди спонсори.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments