«Сръбската дипломация е много активна — за разлика от българската, която е вяла и безлична»

Боян Чуков: Великобритания винаги е играла важна роля на Балканите. До този момент без да излиза на преден план пред САЩ.
"Сръбската дипломация е много активна - за разлика от българската, която е вяла и безлична"
През последната година Лондон се оформи като англосаксонският «бригадир» в Европа, който вече не се крие. Британците стъпиха сериозно в Украйна, появиха се в Закавказието и на практика курират проекта «Три морета» след като изместиха от тази роля Германия.
В Сърбия британските инвестиции нарастват. Лондон се опитва да минимизира максимално руското влияние в нашата източна съседка и в региона.
Не напразно Тони Блеър е съветник на Вучич, който играе (засега) типичните «сръбски роли» в балканската история- «и нашим и вашим».
Това лято Белград посети британският военен министър. На 2 декември 2021 г. Лондон официално съобщи, че е назначил Сър Стюард Пич за специален посланик за Западните Балкани.
Той е високопоставен офицер, който е заемал поста шеф на военния комитет на НАТО и началник на отбраната на Великобритания.
Сър Стюард Пич по време на бомбардировките на НАТО над Югославия е бил в състава на командването на ВВС на Североатлантическия съюз.
Новото британско назначение показва, че Лондон се ангажира още по-сериозно в нашия регион. Необходимо е да се следят внимателно изказванията на Стюард Пич за Северна Македония и Косово, които ще засягат по пряк или косвен начин българските национални интереси.
До този момент британците не са взели официална позиция в спора между София и Скопие. За разлика от САЩ и Германия, които еднозначно застават на страна на Северна Македония и по този начин подкрепят сръбските амбиции в региона.
За София е важно какво ще бъде предложно на Вучич в обмен на признаване на Косово и дистанциране на Белград от Република Сръбска.
Руснаците откриха свое консулство в Баня Лука, което е силен знак. Додик плаши със създаване на собствена армия от Република Сръбска и посети съвсем наскоро Москва.
Очевидно е, че се върви към пакетна сделка между глобалните фактори.
От българската дипломация зависи дали «пазарлъкът» няма да бъде изцяло за сметка на българските национални интереси.
Сръбската дипломация е много активна.
За разлика от българската, която е вяла и безлична. Песимист съм.
Боян Чуков

Коментари:

comments powered by HyperComments