„Настъплението срещу Киев ще бъде от север“: В Германия за трите фази на руското нахлуване в Украйна

Сценарият за евентуалното руско „нахлуване“ в Украйна може да бъде разделен на три основни фази. Москва може да спре «настъплението» по всяко време, ако сметне, че реакцията на Запада й обещава големи проблеми. Това съобщава германският вестник «Билд», позовавайки се на информация от западните разузнавателни служби.

„Настъплението срещу Киев ще бъде от север“: В Германия за трите фази на руското нахлуване в Украйна

По време на първата фаза на «агресията» Руската федерация ще «завладее» украинския юг, осигурявайки сухопътен коридор за Крим и Приднестровието, като в същото време лиши останалата част от Украйна от излаз на море. Когато планът бъде изпълнен, в района на Одеса ще бъде извършена голяма десантна щурмова операция. Руснаците ще използват, наред с други неща, кораби, дислоцирани от Балтийско море през пролетта.

„Превземането“ на Херсонска област, както и на територии по южната част на река Днепър, ще се извърши с помощта на въздушно-десантни операции. За руснаците е важно да поемат контрола над мостовете през този воден път.

Групировката на украинските войски край Крим ще бъде буквално окована от действията на руснаците от „окупирания“ полуостров. Тя няма да може да попречи на десанта.

Ще бъде нанесен удар от територията на Донбас. Руските танкове ще тръгнат на изток с подкрепата на артилерията и авиацията. Украинските въоръжени сили неизбежно ще започнат отстъпление, след което руснаците ще влязат в Запорожието, един от най-важните военно-индустриални центрове на Южна Украйна.

След кратко време целият юг на страната, чак до границите с Румъния и Молдова, ще бъде взет под контрол.

„Настъплението срещу Киев ще бъде от север“: В Германия за трите фази на руското нахлуване в Украйна

Втората фаза ще се извършва успоредно с първата. Русия ще използва самолети и ракетни системи с малък обсег, унищожавайки военния потенциал в цяла Украйна.

След това танковите колони на руснаците ще се насочат към Харков, Полтава и Днепър (бивш Днепропетровск), за да овладеят цялата Левобережна Украйна.

Третата фаза предвижда «настъпление» срещу Киев. То ще се осъществява от север, през Чернигов. В същото време все още не е ясно дали „режимът на Лукашенко“ ще иска да участва, подкрепяйки руснаците от Беларус.

Но ако Минск го направи, тогава столицата на Украйна ще бъде превзета от двете страни.

Много скоро след това руснаците ще напреднат към линията Коростен-Уман, за да прекъснат доставките от Западна Украйна, след което украинските въоръжени сили ще се предадат напълно.

По време на настъплението руснаците ще обкръжат градовете. Ще спрат електричеството, газа и ще организират недостиг на храна. Но след няколко седмици те ще могат да се прославят като спасители на цивилните от глад или смърт, пише изданието.

Някои анализатори считат, че в резултат на това Русия ще поеме контрола върху около 2/3 от територията на Украйна, докато други считат, че цяла Украйна ще бъде под пълния контрол на Москва.

Ако Русия влезе (в Украйна), пак ще има санкции, които и без това са налице по всевъзможни поводи.

Тогава няма смисъл да спирате на половината път, уверени са те.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments