Кадър на «Демокрация» стана първи зам.-главен редактор на партийния вестник «ДУМА»

Нора Стоичкова – бивш репортер на закритият вестник на СДС „Демокрация“ стана първи зам.-главен редактор на партийния вестник ДУМА. От Позитано 20 искат да изгонят зам.-главния редактор Георги Георгиев защото си е позволил да критикува Корнелия Нинова.

Кадър на "Демокрация" стана първи зам.-главен редактор на партийния вестник "ДУМА"

Самата Нора Стоичкова е един от персонажите-хамелеони в българския политически и медиен живот. Тя беше кандидат за депутат от партията на Бареков през 2014, след това премина и през телевизията на Волен Сидеров – Алфа, докато не акостира в БСТВ, заради близки роднински връзки със секретар „Общи дейности“ в ИБ Вяра Емилова.

Екипът на в. “ДУМА” излезе с остра позиция заради натиска, който се оказва, от страна на ИБ в лицето на Атанас Зафиров и Вяра Емилова, върху вестника, както и заради контрола, който “Позитано” 20 си позволява да налага върху редакционната политика на изданието, чийто главен редактор се избира от Националния съвет на БСП, а не от тясното ръководство.

Ето и пълната позиция на журналистите от „ДУМА“, изпратена до НС на БСП.

В последните дни с в. „Дума“ се случиха недопустими неща. В един свой коментар нашият колега, заместник-главният редактор Георги Георгиев, написа, че на фона на свитото обществено доверие към БСП един лидер трябва да свика присъствен пленум на Националния съвет, за да се проведе честен разговор и да се вземат решения по толкова важни въпроси като преговорите за правителство, позициите на БСП и евентуалното й участие в него, вместо тези неща да се решават „на подпис“.

Добронамерено и разумно мнение, споделяно от хиляди социалисти, ако се съди по редакционната поща. Но… последва саблен удар. Членовете на фондация „Дума“, която издава вестника – Вяра Емилова и Атанас Зафиров, дойдоха в редакцията и си позволиха да ругаят „Дума“, че „така повече не може“, че „трябва да се сложи ред в този вестник“ и че като издание на БСП, той е длъжен да изразява позициите на партийното ръководство. Спрямо Георги Георгиев се упражнява натиск да напусне редакцията.

По същите причини внезапно бе учредена длъжност „Първи зам.-главен редактор“ и на тази позиция бе назначена г-жа Нора Стоичкова, която в същото време продължава да работи и в БСТВ – само по себе си непосилно за един човек съвместяване. Според Устава на БСП, „Дума“ е „левият всекидневник“, издаван от БСП и неговият главен редактор се избира от Националния съвет с правото той да определи екипа си. Още през август НС избра за главен редактор на „Дума“ другаря Боян Ангелов.

До ден днешен обаче с него не е сключен никакъв договор и той на практика не е назначен. Изумени сме, че вместо да се изпълни решението на НС, то е заобиколено и е назначен „надзорник“, който все още не познава работата на вестника и на хората в него, но вече се разпорежда безапелационно с всичко в редакцията, без да има правомощия от Националния съвет. Правят се внушения за  съкращения на и без това намаления до крайност състав на хората, които правят „Дума“.

Вестникът ни винаги е подхождал отговорно към дейността си, давал е думата на аргументирани позиции и никога не е допускал да превземат страниците му хули и интриги. Нямаме обяснение за това, което му бе наложено.

Изразяваме остър протест срещу унизителното отношение към екипа на „Дума“; срещу поредния неоправдан диктат и експеримент, разрушаващ вестника; срещу предприетите действия спрямо него и изкуствено предизвикания хаос, който пречи неимоверно на всекидневната му работа. Настояваме най-после спешно да бъде назначен главният редактор Боян Ангелов, който да поеме своите функции по редакционната политика и по дейността на вестника.

Източник: https://che-bg.com/2021/12/03/kadar-na-demokracia-poema-duma/

Коментари:

comments powered by HyperComments