Детайли около напрегнатия спор между Лавров и Блинкен (и видео)

Тези дни по време на неформална вечеря в рамките на Съвета на външните министри на ОССЕ в Стокхолм руският външен министър Сергей Лавров и ръководителят на Държавния департамент на САЩ Антъни Блинкен имаха напрегнат спор в присъствието на десетки свои колеги от други страни. За това съобщи Bloomberg, като даде подробности за случилото се.

Детайли около напрегнатия спор между Лавров и Блинкен (и видео)

Представителите на външните работи на Руската федерация и Съединените щати обмениха резки мнения за събитията в Украйна през 2014 г.

Лавров нарече Евромайдана в Киев преврат.

Освен това той обвини Европейския съюз и НАТО в потискане на инакомислието и каза също, че Западът заплашва Москва.

Блинкен отговори, че над 100 мирни демонстранти са били убити в Киев през 2014 г. и че това е направено от хора, лоялни на президента Виктор Янукович. Държавният секретар подчерта, че НАТО е отбранителен съюз, който не заплашва никого.

В процеса на разговора в Стокхолм, Лавров и Блинкен също размениха остри предупреждения.

Руснакът обеща на американеца от името на Москва «най-сериозни последици», ако Киев бъде въвлечен в геополитическите игри на Вашингтон.

На свой ред Блинкен увери, че САЩ с ескалацията в Украйна възнамеряват да принудят Руската федерация „да плати значителна цена“, заключава агенцията.

Припомняме, че наскоро украинските медии разтръбиха за изключителна външнополитическа „победа“ на Киев. Украинските СМИ твъррдяха, че по време на гореспоменатата вечеря украинският външен министър Дмитрий Кулеба и ръководителят на Държавния департамент на САЩ  „поставиха на място Лавров“.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече подобни публикации „измислици, а не новини“.

«Пълна интелектуална дисфункция на западните куратори и техните украински протежета», написа тя в профила си във Фейсбук.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments