WP: САЩ са най-големите замърсители на планетата

Неотдавнашният доклад на Американската академия на науките в Конгреса показа, че Съединените щати произвеждат повече отпадъци от пластмаса, отколкото всяка друга страна в света. Според The ​​Washington Post на всеки американец се падат по 130 кг пластмасови отпадъци. Ако тази глобална тенденция се запази, то след 10 години толкова пластмаса, колкото половината от цялата уловена риба ще влиза в световния океан всяка година.

WP: САЩ са най-големите замърсители на планетата

Съединените щати произвеждат най-голямо количество пластмасови отпадъци в света и се нуждаят от национална стратегия за справяне с този проблем. Това, според The ​​Washington Post, съобщиха експерти от Националната академия на науките, на която американските конгресмени наредиха доклад за състоянието на нещата в тази област.

Според тях кризата с пластмасовите отпадъци се развива от десетилетия и е свързана с технологичния прогрес. В резултат на това днес САЩ са по-замесени в този проблем от която и да е друга страна. Според експерти на всеки американец се падат около 130 кг пластмаса. Така през 2016 г. САЩ са произвели 42 милиона тона пластмасови отпадъци, а това е два пъти повече от Китай и повече от целия Европейски съюз. Повечето пластмаси са направени от въглеводороди и може да отнеме стотици години за тяхното рециклиране, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments