Украинско разузнаване: Ако нападнем Донбас, Русия ще ни вкара в смъртоносен котел


Представители на украинското разузнаване споделиха пред «Страна» вижданията си за ситуацията на руско-украинската граница и какво очаква украинските въоръжени сили в случай на атака срещу Донбас. Техните оценки не съвпадат с това, което киевските власти казват публично.

Превод от Страна (Украйна): 

Украинско разузнаване: Ако нападнем Донбас, Русия ще ни вкара в смъртоносен котел

Военни сценарии

Според източника най-неблагоприятният сценарий за Украйна е удар на руски групировки в случай, че избухне пълномащабна война в Донбас.

„Ето защо всички приказки, че е време украинската армия да атакува в Донбас, са или глупост, или провокация. За настъплението ще трябва да създадем ударна групировка и да включим там всички боеспособни части от цялата страна.

А докато тази група ще затъва в битки в гъсто населени градски райони, руската армия ще нанесе удари без съпротива от североизток и Крим, ефективно разрязвайки страната на две и превеждайки украинските войски в Донбас в огромен котел.

Това е военна капитулация. При това ще се случи много бързо. Ето защо, докато руските групировки висят над границата с Украйна, всякакви планове за офанзива на украинските въоръжени сили в Донбас могат да бъдат хвърлени в кофата за боклук“, казва източник от разузнаването.

Според него обаче дори и без започване на пълномащабен конфликт в Донбас прогнозата за евентуална открита война с Русия е изключително неблагоприятна за Украйна.

Според оценките на баланса на силите Русия може да започне и да спечели войната за три до четири седмици.

„В Донбас има голямо групиране на нашите войски и няма специални части, които да прикриват границата с Русия. Следователно, ако приемем избухването на война, тогава виждаме следните сценарии на действията на противника.

Основните удари ще бъдат нанесени на няколко места.

Това е северната посока: към Киев (и ударът може да бъде от страната на Беларус) и Харков. А също и от юг — от «ДНР» в посока Мариупол и по-нататък по Азовския бряг.

А също и от Крим – да срещнат войските, настъпващи от Харков, за да разрежат Украйна по линията на Днепър.

Ще бъдат атакувани и ВМС на Украйна – според сценария ВМС на Украйна ще бъдат унищожени за ден-два.

В същото време войските ще бъдат десантирани в Одеса.

Също така атака от Приднестровието ще отреже Бесарабия по протежение на устието на Белгород-Днестровски.

Плюс това, повтарям, удар по Киев с цел завземане на столицата на Украйна и принуждаване на ръководството на страната да се предаде.

След това може да се сформира ново правителство, лоялно към Русия“, описа сценария на събитията източник от разузнаването.

Според него на този сценарий може да се противости по два начина.

Първият е, ако се осигури подкрепата на чужди войски (вероятността за което е много малка).

Вторият е да се извърши превантивна мобилизация, рязко увеличаване на числеността на въоръжените сили на Украйна.

Създаване на големи групировки по цялата дължина на границата с Русия и Крим.

Но това също е малко вероятно, защото ще изисква много големи инвестиции, които не са налични в Украйна.

„И е съмнително, че държавата в сегашните условия е в състояние да реши проблема с набора на военна служба на десетки хиляди резервисти, които ще трябва да седят далеч от къщи и от работа в продължение на много месеци, ако не и години, и да изчакват руската инвазия, която може и да не се случи. Икономическите щети от такова безполезно „стоене“ могат да бъдат колосални“, казва източникът.

Източник: https://strana.news/news/364610-budut-li-masshtabnye-boevye-stolknovenija-rossii-i-ukrainy.html

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments