Украински полковник: САЩ отстъпиха от страх Германия да не излезе от НАТО, от нас ще направят «сива зона»

В Украйна заявиха, че САЩ са разрешили завършването на «Северен поток — 2», страхувайки се от излизането на Германия от НАТО

Украински полковник: САЩ отстъпиха от страх Германия да не излезе от НАТО, от нас ще направят "сива зона"

Полковникът в оставка от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и военен експерт Олег Стариков заяви по телевизионния канал «Наш», че президентът на САЩ Джо Байдън е решил да не се противопоставя на завършването на «Северен поток 2», за да не напусне Германия НАТО.

„Байдън … каза: „Ние ще мачкаме Русия“, а самият той даде възможност (терминалите, бел.ред.) за втечнен газ да стоят (празни, бел.ред.), целият газ отиде за Китай, а Русия завзе европейския пазар… В резултат на това те дадоха на германската икономика възможност за развитие, като сключиха с тях меморандум (за „СП2“, бел. ред.)…, за да не напуснат германците НАТО“, цитира ТАСС Стариков.

Според полковника по-рано в Берлин са заявявали за необходимостта от изтегляне на ядрените оръжия от американската авиобаза Рамщайн, намираща се в Германия, но сега позицията се е променила.

Стариков изрази и мнението, че в Украйна очакват от страната Западът да направи «сива зона» — територия, на която ще се водят военни действия.

По-рано се съобщи: американският сенатор-републиканец Джеймс Риш говори в Конгреса на САЩ, заявявайки, че газопроводът „Северен поток 2“ е създаден уж да „замени“ газотранспортната система на Украйна.

„Северен поток 2“ предвиждаше изграждането на две линии на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руския бряг през Балтийско море до Германия – от пристанището Уст-Луга в Ленинградска област до Грайфсвалд .

Съединените щати активно се противопоставят на този проект, като популяризират своя втечнен природен газ в Европейския съюз. Освен това проектът има и други страни- противници, включително Украйна.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments