The Washington Post: САЩ са заплаха за световния океан и планетата

„Вече не можем да игнорираме ролята на Съединените щати в кризата, свързана с пластмасовото замърсяване, това е една от най-сериозните заплахи за околната среда, която днес надвисва над нашите океани и нашата планета“, — цитира авторът на статията в The Washington Post думите на активистката за човешки права Кристи Левит.

The Washington Post: САЩ са заплаха за световния океан и планетата

Тя отбелязва, че тези, които живеят далеч от морето, също страдат от пластмасата и микропластмасата, защото тя се разпространява по всички водни пътища.

Агенцията за опазване на околната среда в САЩ наскоро публикува национална стратегия за управление на отпадъците. Но някои експерти я разкритикуваха за факта, че там нищо не се планира да се прави с производството на пластмаса. Според експертите настоящата система за рециклиране не е достатъчна, за да се справи с обема, сложността и разнообразието на пластмасовите отпадъци в Съединените щати.

От друга страна, асоциацията, която защитава производителите на пластмаса, се застъпва за комплексен подход, но не е съгласна с опитите за намаляване на използването на пластмаса в Съединените щати. Нейните членове настояват пластмасата да се съхрани в икономиката, но да не се допуска в околната среда, пише The Washington Post.

Петя Паликрушева

The Washington Post: САЩ са заплаха за световния океан и планетата

Коментари:

comments powered by HyperComments