СЗО: Проверката на «Спутник V» ще се извърши не по-рано от януари 2022 г

Експерти от Световната здравна организация ще пристигнат в Русия, за да изпитат ваксината срещу коронавируса Спутник V не по-рано от януари 2022 г. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на СЗО.

СЗО: Проверката на "Спутник V" ще се извърши не по-рано от януари 2022 г

„СЗО и РФПИ (Руският фонд за преки инвестиции) се срещнаха в края на ноември, за да обсъдят необходимостта от повече данни за качеството, безопасността и ефикасността на ваксината. Компанията се ангажира да предостави подробна пътна карта за подаване на данни, така че СЗО да може да ускори оценката на ваксината“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че СЗО ще получи необходимата информация в края на тази година, дотогава проверката не може да бъде извършена.

Русия стана първата страна в света, регистрирала ваксина срещу COVID-19. Препаратът бе разработен от НИЦЕМ «Гамалея» съвместно с Руския фонд за преки инвестиции и бе наречен «Спутник V». Впоследствие бяха регистрирани ваксините «ЕпиВакКорона», «KовиВак», «СпутникЛайт» и «ЕпиВакКорона-Н». През октомври стана известно и за успешния опит при използването на назалната ваксина срещу коронавируса под формата на спрей.

По-рано главата на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев заяви, че СЗО забавя одобрението на Спутник V поради бюрокрация.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments