Постоянният представител на Русия във Виена: Иран предложи на САЩ радикална промяна на проекта за ядрен документ

Болезнената реакция от Запада бе предизвикана от предложението на Иран за радикална промяна на проекта за ядрения документ в преговорите по СВПД. Това съобщи Михаил Улянов, постоянен представител на Русия в международните организации във Виена, предаде РИА Новости.

Постоянният представител на Русия във Виена: Иран предложи на САЩ радикална промяна на проекта за ядрен документ

„Нашите западни партньори бяха дълбоко впечатлени от факта, че иранската страна предложи да се проведе много съществена преработка, да се направят радикални промени в проекта за ядрения документ, който беше договорен по време на предишните шест кръга. Струваше им се, че този подход е твърде радикален — оттук и такава болезнена реакция“, каза Улянов.

Той отбеляза, че е твърде рано да се «драматизира ситуацията», тъй като преговорите във Виена по СВПД току-що започнаха и те се подчиняват на правилото «нищо не е договорено, докато не е договорено всичко». Улянов добави, че «желателно е подобни поправки да бъдат калибрирани и да не се превръщат в спирачка по пътя към прогреса».

Седмият кръг от преговорите във Виена за възобновяване на ядреното споразумение с Иран започна на 29 ноември. Основната тема на разговорите беше въпросът за премахването на санкциите на Вашингтон към Техеран.

Съединените щати считат, че Техеран все още не е готов за сериозни преговори. Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен САЩ не виждат стъпките на Иран, които потвърждават сериозността на намеренията му да се върне към прилагането на СВПД. Той подчерта, че ако „пътят за връщане към спазването (на СВПД) се окаже нежизнеспособен, САЩ ще бъдат готови да разгледат други варианти“.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments