Dagens Nyheter: Пропастта между богатия Север и бедния Юг зейна

Ситуацията с новия щам омикрон разкри още една пропаст — между богатия Север и бедния Юг. Според Dagens Nyheter това не е първият път, когато пандемията на коронавируса показва, че богатите страни действат само за собствените си интереси и че подобно късогледо поведение е малко вероятно да се промени в обозримо бъдеще.

Dagens Nyheter: Пропастта между богатия Север и бедния Юг зейна

Фактът, че новият щам на коронавируса «омикрон» беше открит в Южна Африка, не е изненадващ и учените предупреждаваха точно за това. Според Dagens Nyheter, континент като Африка — където по-малко от 7% от населението е напълно ваксинирано — е изложен на голям риск да се превърне в нещо като оранжерия, където вирусът може да мутира в нови, по-инфекциозни варианти.

Както продължава изданието, вирусът не може да бъде „заключен“ в отделен регион и последните дни едва ли позволиха на някой да се съмнява в това. И все пак близо 70 страни в Европа, Азия и Северна Америка отмениха полетите си от Южна Африка. Така, според автора на статията, пандемията е разкрила още една пропаст – между богатия Север и бедния Юг.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments