Блинкен: Нечувано, 3 в 1 — Това е координирана геополитическа стратегия на Кремъл

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази мнение, че кризата в Украйна, струпването на няколко хиляди бежанци на границата на Полша и Беларус, както и проектът за газопровода «Северен поток 2» са взаимосвързани. Той направи съответното изявление по време на речта си в онлайн форума Reuters Next, съобщава ТАСС.

Блинкен: Нечувано, 3 в 1 - Това е координирана геополитическа стратегия на Кремъл

Журналисти попитаха Блинкен дали смята, че всички тези три ситуации са координирана геополитическа стратегия на Русия и дали Москва може да окаже натиск върху Европа с действията си.

„Е, вероятно да. С други думи, всички тези явления се случват и те са свързани помежду си“, каза американският дипломат.

Напоследък западните медии, както и в Украйна, твърдят, че уж Русия подготвя инвазия на украинска територия. Москва категорично отхвърля подобни обвинения.

По-рано беше съобщено, че полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че е обсъдил с британския си колега Борис Джонсън «широк набор от санкции» срещу Беларус и Русия.

Полският премиер подчерта, че както Варшава, така и Лондон считат Руската федерация за виновна не само за миграционната криза на полско-беларуската граница, но и за нестабилната ситуация в Украйна и Молдова, както и за поскъпването на енергията в Европа.

По-рано съобщихме:
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че САЩ са готови да продължат диалога с Русия, ако тя промени курса си. Това заяви той в интервю за Axios.

Блинкен огласи условията за по-нататъшното общуване с Русия
Според него предстоящата среща на върха на американския и руския президент Джо Байдън и Владимир Путин в Женева следващата седмица едва ли ще покаже дали руската страна иска да направи нещо подобно.

Ръководителят на Държавния департамент заяви, че главата на Белия дом ще се срещне през юни «не въпреки», а «заради тази агресия» и инцидентите с кибератаките срещу САЩ. Както посочи Блинкен, по време на срещата американският лидер ще каже в прав текст какво да се очаква от САЩ, «ако агресивните безразсъдни действия» продължат срещу страната.

„Той също така ще даде да се разбере, че ако Русия избере различен курс в своите действия, ние ще предпочетем по-стабилни отношения. Това ще бъде от полза за нашия народ, за руския народ, за целия свят — стратегическа стабилност, контрол над въоръженията“, каза Блинкен.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments